Zware hinder voor busverkeer in Brussel door spontane staking

Bij de MIVB in Brussel zijn vanmorgen verschillende chauffeurs niet aan het werk gegaan. Daardoor is er op 16 van de 46 buslijnen geen busverkeer. De trams rijden wel, maar aan een lagere frequentie. Bij de metro zijn er geen problemen. De staking heeft te maken met de coronacrisis en de heropstart van het openbaar vervoer.

De staking bij de MIVB komt volgens woordvoerster Ann Van hamme als een verrassing: "Er was een akkoord met de drie vakbonden over een geleidelijke heropstart, naar de heropening van de scholen op 18 mei . We hadden daarvoor alle maatregelen genomen. Een deel van het personeel roept nu het recht in om de werkpost te verlaten bij noodsituaties. Dat is bij ernstig en dreigend gevaar, wat hier niet het geval is. We hebben immers alle maatregelen genomen om alles veilig te laten verlopen en hebben ook alle aanbevelingen van de arbeidsgeneesheer gevolgd."

Veiligheidsmaatregelen

De chauffeurs beschikken over mondmaskers. Sowieso zijn alle chauffeursposten veilig afgescheiden, als extra maatregel zijn ook de stoeltjes die het dichtst bij de bestuurderscabine staan, afgesloten. Daarnaast worden alle voertuigen schoongemaakt voor ze de stelplaats verlaten en ook als er een chauffeurswissel is worden de voertuigen schoongemaakt. De chauffeurs hebben ook desinfecterende spray gekregen. 

Meest gelezen