Videospeler inladen...

Ex-woordvoerder Emmanuel André leidt nu contactopsporing: "Cijfers van doden doorgeven, ik was daar niet voor opgeleid" 

Microbioloog Emmanuel André, bekend als de Franstalige woordvoerder op de dagelijkse coronabriefing, leidt nu het team van contactspeurders dat vandaag echt van start is gegaan. "Zoals verwacht waren er wat technische problemen, maar het was een goede start", zegt hij in "Terzake". André blikt ook terug op zijn eerdere taak als "corona-woordvoerder", die een grote indruk heeft nagelaten. "Die cijfers van doden doorgeven, ik was daar niet voor opgeleid."

Emmanuel André is intussen al enkele weken niet meer te zien als woordvoerder op de persbriefing van het Crisiscentrum, waar hij is opgevolgd door epidemioloog Yves Van Laethem. Hij stopte als woordvoerder omdat het niet meer te combineren viel met zijn andere activiteiten als wetenschapper. Zo is hij onder meer een van de leden van de GEES, het comité dat de regering adviseert over de exitstrategie. 

Maar de taak viel hem ook zwaar en heeft een grote indruk op hem gemaakt. "Ik denk dat dit hele verhaal mij zeker heeft veranderd", zegt hij in "Terzake". "Dat was niet mijn beroep, cijfers van doden doorgeven aan de bevolking. Ik was daar niet voor getraind."

Het moeilijkste moment was de briefing waarop hij moest melden dat een jong meisje was overleden. André kreeg het emotioneel heel zwaar en Steven Van Gucht moest het woord van hem overnemen. "Dat was moeilijk, omdat ik een mens ben zoals iedereen, maar ook omdat we aan de bevolking hadden gezegd dat dit virus niet zo sterk was tegen kinderen. Het was een alarmbel waarbij je twijfelt aan wat je hebt gezegd aan de bevolking. We hadden verteld wat we dachten dat correct was, maar hier klopte die intuïtie niet."

De dood van dat jonge meisje was een alarmbel waarbij je twijfelt aan wat je hebt gezegd aan de bevolking

Emmanuel André

"Het was een enorme verantwoordelijkheid om het weinige dat we wisten in een transparante en eerlijke communicatie te vertalen. We moesten de feiten overbrengen, maar ook onze twijfels en ongerustheden."

"Een goeie start, over het algemeen"

Nu staat André aan het hoofd van het comité voor het testen en de contactopsporing. Die "tracing" is na het proefdraaien van vorige week vandaag echt van start gegaan. Maar vlekkeloos verloopt het nog niet. "Zoals verwacht waren er een aantal technische problemen, maar die zijn snel opgelost. Er moeten nog zaken geoptimaliseerd worden, maar over het algemeen is het een goede start."

Een van de werkpunten is de snelheid waarmee testresultaten verwerkt worden. Het is immers van cruciaal belang om zo snel mogelijk te weten of iemand besmet is. "Ongeveer 80 procent van de resultaten zijn gekend na 2 dagen", vertelt André. "Het is een heel proces van staal tot analyse. Die stappen kosten tijd. Het moet en kan nog beter, maar dat is een enorme logistieke operatie. Iedereen wil onmiddellijk zijn resultaat kennen, maar dat gaat niet."

André zegt dat de privacy van de gecontacteerde mensen zoveel mogelijk gerespecteerd wordt. Hij erkent dat ze afhankelijk zijn van hun eerlijkheid om alles succesvol te laten verlopen. "Ja, we moeten daarop rekenen. We moeten iedereen meekrijgen in dit verhaal. Samen kunnen we dat."

Maar hadden we niet al veel vroeger moeten beginnen? Dat was beter geweest, zegt de microbioloog, maar het was nog niet mogelijk. "We hadden van bij het begin alle besmette personen willen identificeren en hun omgeving beschermen en isoleren. Maar we hadden de logistiek niet om dat te realiseren en zijn meegesleurd in de golf die op ons afkwam. Nu proberen we dat werk te hernemen."

Bekijk het gesprek met Emmanuel André in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen