De slappe lach of tranen komen makkelijker nu.

Slappe lach of wolkbreuk, zijn uw emoties heviger sinds lockdown? "Mensen worstelen met ontlading van spanning" 

Uit het complete niets de slappe lach krijgen of tranen met tuiten huilen. Onze emoties staan blijkbaar net dat tikkeltje heviger in deze coronatijden. "Iedereen ervaart dat de lockdown heel wat spanning meebrengt, die spanning bouwt zich op in je lichaam en mensen gaan daar verschillend mee om", verklaart psycholoog Koen Lowet in "We zullen doorgaan" op Radio 1. 

We zijn gevoeliger of kennen plots emoties die we normaal niet makkelijk voelen. Geen erg. De onvoorspelbare coronatijden zitten daar voor iets tussen. "De spanning gaat zich op een gegeven moment ontladen. Die ontlading gebeurt bij iedereen op een andere manier, typisch is een hilarische huilbui. Anderen huilen, of worden boos of beginnen onbedaarlijk te lachen", aldus Lowet. Onze emotionele huishouding lijkt overhoop gehaald. 

Spanning die je letterlijk voelt zitten

"Je moet een beroep kunnen doen op vaardigheden om die hele huishouding te beheren. De ene persoon heeft al wat meer vaardigheden tot zijn beschikking om de emoties te controleren of te reguleren, om die op een goede manier te laten ontladen. We zien dat mensen daar sinds het begin van deze crisis mee worstelen."

Mensen voelen spanning ook letterlijk zitten, vertelt Lowet vanuit zijn ervaringen met patiënten. Een knoop in de maag, spierpijn, hoofdpijn, enz. "Een bepaalde, eenvoudige trigger komt en werkt als een bliksemafleider waardoor de bliksem ontlaadt." Hoe kunnen we de spanning op een gezonde manier kwijt? Lowet raadt aan om bijvoorbeeld te sporten of ervaringen met elkaar te delen. "Wat werkte vóór COVID-19 al goed voor jou? Probeer die vaardigheden opnieuw aan te spreken."

Een bepaalde trigger komt langs en werkt als een bliksemafleider

Voor therapeuten vreest Lowet bergen werk. "We zien uit onderzoek dat, bijvoorbeeld in China dat heel wat verder staat in de coronacrisis, dat verschillende bevolkingsgroepen last hebben van de nasleep. Voor mensen die al kampten met een psychisch probleem en hun behandeling onderbroken zagen, is de situatie (voor de meesten) alleen maar verergerd. Zelfs wie geen problemen kent, ondervond ook heel wat stress en spanning."

Maar de sociale isolatie kan best louterend werken. "Sommigen ontdekken nieuwe zaken: de samenhorigheid binnen het gezin, de work-life-balance kan in vraag gesteld worden door thuis te werken of technisch werkloos te zijn. Het is zeker niet allemaal kommer en kwel", verzekert Lowet.

Meest gelezen