Radio 2

Geen rush op winkels in Leuven: stewards uit culturele sector helpen bij toepassen nieuwe regels

De heropening van de winkels heeft in het centrum van Leuven niet tot een stormloop geleid. Het bleef vanmorgen relatief rustig en er waren weinig of geen wachtrijen. Stewards helpen je graag bij het toepassen van de nieuwe richtlijnen.

"Ik heb vanmorgen een wandeling door de stad gemaakt en alles leek me rustig en gecontroleerd te verlopen", vertelt burgemeester Mohamed Ridouani (SP.a). "We hebben dan ook zware inspanningen gedaan om deze heropening voor te bereiden. Zo hebben we voor de winkeliers een samenaankoop gedaan van handgels, mondmaskers en plexiglas. We zorgden ook voor stickers op de voetpaden om de wachtrij aan te duiden, en voor affiches aan de winkelramen met de basisvoorschriften."

Stewards

"De mensen die komen winkelen staan we bij met stewards", licht de burgemeester toe. "We hebben 25 mensen op pad (zie foto hieronder). Het zijn deels stadswachten en deels ander personeel, bijvoorbeeld mensen van 30CC en van Museum M die nu geen werk hebben. Ze informeren de mensen, sensibiliseren en helpen mensen op weg en dat op een positieve manier. Zo vragen we de mensen om aan de rechterkant van het voetpad of de winkelstraat te lopen. Als er een wachtrij is, moeten ze op de stickers gaan staan."

Niet allemaal samen

Burgemeester Ridouani roept tot slot de mensen nogmaals op om zorgzaam met elkaar om te gaan.  "Er is geen nood aan een stormloop, zoals we die vandaag zien aan sommige baanwinkels of grote meubelzaken. Kom bij voorkeur in je eentje naar de stad, winkel doelgericht en respecteer de richtlijnen."

Meest gelezen