Gitaar die Kurt Cobain tijdens MTV Unplugged in 1993 bespeelde, gaat onder de hamer

Over een maand wordt in Los Angeles in de Verenigde Staten de gitaar geveild die Kurt Cobain van Nirvana bespeelde tijdens het MTV Unplugged concert in 1993. Het startbod zal bijna een miljoen euro bedragen. De half-akoestische gitaar is een Martin, waarvan er maar 300 exemplaren bestaan. Die van Cobain dateert van 1959.  

Het semi-akoestische MTV-concert vond plaats een half jaar voor Cobain zelfmoord pleegde in 1994. Van de CD werden ruim 5 miljoen exemplaren verkocht, maar die heeft Cobain nooit gehoord. De registratie van het concert zag hij ook niet.

De gitaar wordt aangeboden in de originele hoes, en met 3 bagagelabels van luchtvaartmaatschappijen.  Het wollen jasje dat Cobain droeg tijdens de Unplugged-sessie is eerder verkocht voor 300.000 euro. (Lees verder onder de foto aub) 

Beste MTV Unplugged ooit

Het MTV Unplugged concert van Nirvana in november 1993 in New York wordt beschouwd als een van de beste van de reeks. En ook als een van de sterkste optredens van Nirvana trouwens. Kurt Cobain was fit en goedgeluimd en gaf zich helemaal. Toch leed hij toen al aan depressies en zat hij zwaar aan de drugs.

Dave Grohl roffelde de drums, met zijn opvallend lange kleurrijke sticks. De Unplugged reeks was een zeer succesvol initiatief van muziekzender MTV. Bedoeling was om de muziek zo authentiek en origineel mogelijk te laten klinken. 

De duurste gitaar ooit op een veiling was de Black Strat Fender Stratocaster van David Gilmour van Pink Floyd. Die ging een jaar geleden van de hand voor bijna 4 miljoen euro bij Christie's. Op diezelfde veiling toen wisselde een Martin van Gilmour van eigenaar voor 1 miljoen euro.

Meest gelezen