ImageGlobe

Immosector start voorzichtig op: "Kandidaat-kopers en -huurders mogen niets aanraken en moeten mondmasker dragen"

Immokantoren mogen door de versoepeling van de coronamaatregelen opnieuw huisbezoeken organiseren en daar komen veel mensen op af. "Wij hebben tijdens de crisis veel mailtjes gekregen van mensen die op zoek zijn naar een huis", klinkt het bij immokantoor De Prins uit Sint-Niklaas. De beroepsverenigingen bevestigen dat er lange wachtlijsten zijn.

“We zijn heel blij dat we weer huisbezoeken mogen organiseren”, vertelt Lieven De Prins van immokantoor De Prins uit Sint-Niklaas. “Alles gebeurt natuurlijk volgens de coronamaatregelen.”

Enkel op afspraak

“Huisbezoeken kunnen enkel plaatsvinden op afspraak”, gaat De Prins verder. “De geïnteresseerden mogen ook met niet meer dan 2 zijn. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat ik afstand houd en ook mondmaskers en handschoenen draag. Ik raak, eens we ergens binnen zijn, ook zo weinig mogelijk aan. De kandidaat-kopers of huurders moeten overal afblijven. Ook zij moeten een mondmasker dragen.”

Vele aanvragen

“We hebben tijdens de crisis veel mailtjes gekregen van mensen die op zoek zijn naar een woning”, gaat De Prins verder. “Vaak zochten mensen een nieuwe woonplaats na een scheiding. Die mails kwamen opmerkelijk vaker voor dan anders. De laatste dagen heb ik ook heel vaak de vraag gekregen over de toekomst van de woningprijzen. Mensen vragen zich af of de huizen nu misschien goedkoper zijn, maar dat valt moeilijk te zeggen. Ik denk dat de prijzen heel misschien lichtjes zullen dalen of stabiel zullen blijven. Er is in ieder geval geen overaanbod, dus de prijzen gaan niet spectaculair verschillen.”

Komt er na de stilstand een piek in het aantal transacties?

De beroepsvereniging van de vastgoedmakelaars bevestigt dat er lange wachtlijsten zijn. "Bij sommige kantoorgroepen werden er 2.000 tot 3.000 plaatsbezoeken per week ingepland", zegt Dorien Stevens van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).

Stevens ziet zowel bij grotere als kleinere kantoren een algemene tendens van lange wachtlijsten, en dat voor huur- en kooppanden. Na acht weken stilstand is het moeilijk te voorspellen of er een piek zal zijn van het aantal transacties op de vastgoedmarkt, maar een afname verwacht ze zeker niet. "Vastgoed is een waardevaste investering, dus voor mensen die willen investeren blijft het interessant", zegt Stevens. "De economen van banken voorspellen een prijsdaling van 1 à 2 procent, maar er zijn ook veel Belgen die tijdelijk werkloos zijn waardoor er minder inkomen is. Er zijn verschillende factoren die spelen."

Vastgoed is een waardevaste investering, dus voor mensen die willen investeren blijft het interessant

Dorien Stevens (BIV)

"Koffiedik kijken"

Ook Kristophe Thijs van de Confederatie van Immoberoepen (CIB) Vlaanderen verwacht drukke weken maar geen overrompeling, omdat er duidelijke afspraken werden gemaakt. Samen met BIV, Federia en het SF 323 werkte CIB Vlaanderen een sectorgids uit, met richtlijnen voor vastgoedprofessionals, kandidaat-kopers of -huurders, en de eigenaar/bewoner. "Daarin staan een vijftigtal maatregelen, zoals een maximumaantal van twee kandidaat-kopers of -huurders per bezoek, legt Thijs uit.

Net als BIV wil CIB Vlaanderen zich niet aan voorspellingen wagen. "De stilstand zal ingehaald worden, en de rente is een positief voordeel maar de verkoop van woningen heeft ook te maken met het consumentenvertrouwen, dus op dat vlak is het koffiedik kijken", zegt Thijs.

Wat CIB Vlaanderen wel met zekerheid kan zeggen is dat de afgelopen weken digitaal tekenen een enorme boost heeft gekregen. "Van 20 maart tot 31 april werden er via ons platform net geen 3.000 huurovereenkomsten en compromissen ondertekend", aldus Thijs.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen