Getty Images

Immokantoren hervatten huisbezoeken: "Wachtlijsten van 50 geïnteresseerden per pand"

Vastgoedmakelaars mogen vanaf vandaag opnieuw mensen rondleiden in panden die te koop of te huur staan. "Het is ongelooflijk druk. Vooral huizen met een tuin zijn gegeerd. Mensen willen precies snel van kot veranderen", zegt makelaar Naranjo Descamps op Radio 2 Antwerpen.

"De afgelopen dagen hebben mensen ons overrompeld met mails en telefoontjes. Zowel voor de verkoop, de verhuur als voor schattingen van panden", zegt Naranjo Descamps van immokantoor Habicom in de Antwerpse zuidrand. "Voor sommige eigendommen zijn er intussen wachtlijsten van 40 tot 50 bezoekers. Vooral huizen met een tuin zijn gegeerd. Mensen willen uit hun kot en sommigen zelfs zeer snel van kot veranderen", zegt de makelaar in "Start Je Dag".

Tijdens de lockdown hebben mensen huizen blind gekocht enkel op basis van foto's
Naranjo Descamps, makelaar

Verboden deur te openen

"Mijn team en ik staan te popelen om vandaag uit de startblokken te schieten. Daarom hebben we een volledig coronadraaiboek gemaakt met veiligheidsmaatregelen. Onze makelaars dragen mondmaskers en handschoenen. Bezoekers mogen niets aanraken en zelf geen deuren openen. Dat doen wij voor hen en nadien desinfecteren we alles. Eigenaars wordt dan weer gevraagd om -als het kan- niet aanwezig te zijn tijdens het bezoek van de kandidaat-kopers. We rekenen een uur per bezoek zodat geïnteresseerden elkaar niet kunnen kruisen. We vragen kopers ook om maximaal met twee personen te komen zonder kinderen", verduidelijkt Descamps.

Ik voorspel een prijsstijging voor huizen met een tuin
Naranjo Descamps, makelaar

Blind gekocht

Ook tijdens de lockdown heeft Descamps nog huizen verkocht. "De dossiers die al liepen hebben we afgehandeld. Ik heb zelfs huizen verkocht enkel op basis van de foto's. Echt blind gekocht dus. Ik raad dat voor alle duidelijkheid niet aan. Een huis of appartement moet je ter plaatse kunnen voelen, ruiken en zien", zegt Descamps op Radio 2 Antwerpen. Volgens de makelaar breekt er een goede tijd aan op de huizenmarkt. "Mijn gevoel spreekt de experten tegen. De vraag is groot dus ik verwacht een prijsstijging. Vooral bij huizen met een tuin. Veel mensen beseffen na acht weken dat ze hun appartement willen verlaten voor iets anders. "  

Meest gelezen