Radio 2

Onderzoek naar mogelijk haatmisdrijf tegen holebi's in Gent stopgezet omdat geen daders zijn gevonden

Het parket van Oost-Vlaanderen meldt dat geen verdachten gevonden zijn van de mogelijke gaybashing in het centrum van Gent afgelopen winter. Twee jonge mannen raakten toen zwaargewond. Ze werden, naar eigen zeggen, aangevallen wegens hun geaardheid. Door een gebrek aan verdachten wordt het onderzoek nu stopgezet.

Eind december vorig jaar waren twee mannen op weg naar huis na een avondje stappen in het centrum van Gent. Ze werden ter hoogte van de Sint-Baafskathedraal door een groepje beledigd, aangevallen en ook geslagen. “We waren op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment”, getuigden de slachtoffers later in een open brief. Ze noemden de feiten homofoob geweld. “Die bewuste avond hadden we make-up aan en kregen we opmerkingen zoals "vuile homo" te horen. Dat ze zo snel tot agressie overgingen, is geen toeval.”

"Ik zei dat ze ons met rust moesten laten. Ze vielen ons aan en plots werd ik wakker in een plas bloed. De aanval zagen we niet gebeuren."

Slachtoffer van het geweld eind december in Gent

Het incident lokte heel wat verontwaardigde reacties uit. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) noemde de aanval "intriest en totaal verwerpelijk". De politie startte met een onderzoek en probeerde onder meer met behulp van camerabeelden de daders op te sporen. Zonder resultaat: na maandenlang onderzoek zijn de verdachten nog steeds spoorloos.

Geseponeerd

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft het onderzoek naar het mogelijke haatmisdrijf stopgezet. De klachten - zowel voor opzettelijke slagen en verwondingen als voor de discriminatie op basis van seksualiteit - zijn daarom geseponeerd. Als er nog nieuwe aanwijzingen boven water komen, kan het onderzoek alsnog worden hervat. 

Bekijk hieronder een bijhorende reportage uit "Het Journaal" van eind vorig jaar:

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen