Kalme eerste dag voor Antwerpse winkels: maar een paar rijen

Er was geen sprake van een overrompeling op de eerste dag dat de winkels weer allemaal open mochten. Maar bij enkele winkels, vooral drogisterijen, winkels met huishoudelijk gerief en telecomwinkels, was het in de provincie Antwerpen aanschuiven. Bij kledingwinkels stonden er geen of slechts korte rijen. Dat was het geval op de Meir in Antwerpen, normaal de drukste winkelstraat van het land, maar ook in Mechelen, Turnhout, Bornem en het Wijnegem Shopping Center.

In de drukste winkelstraat van het land, de Meir in Antwerpen, stond er rond 10 uur vanmorgen maar hier en daar een rijtje klanten te wachten tot de winkels opengingen. De langste rijen waren niet voor de kledingwinkels maar voor ketens zoals Action en Kruidvat. Waar er rijen stonden, hielden mensen de nodige afstand van mekaar. 

Ook in de smallere straten, zoals die van het winkelkwartier De Wilde Zee, was er geen sprake van drukte. Integendeel zelfs: daar waren nog altijd meer voorbijgangers te zien, dan winkelende klanten. Ook niet alle winkels waren vandaag al open. Bij een keten van sportschoenen hing uit dat de winkel pas zou opengaan op 14 mei, omdat ze de veiligheid van hun klanten én hun personeel vooropstellen.

Echt gezellig is het ook niet zonder horeca.

Een klant

"Wij zijn geen onlineshoppers", zegt een vrouw die met haar man naar de winkels in De Wilde Zee kwam. "Wij willen de kleding die we kopen zien, voelen en passen én we willen vooral de lokale handelaars steunen." Haar man voegt eraan toe dat hij geen doorsnee maten heeft en dat kleding passen dus echt wel nodig is. Maar lang plannen ze niet te blijven: "Nee, echt gezellig is het niet zo zonder horeca nog. Normaal gaan we tussendoor toch eens iets drinken of eten."

(de tekst gaat voort onder de foto)

"Nog kleren genoeg"

Hetzelfde verhaal was het in de winkelstraten van Mechelen en Turnhout en in het Wijnegem Shopping Center. Er was dan ook op voorhand aangekondigd dat er geen sprake kon zijn van winkelen voor het plezier of funshoppen, maar dat je best alleen kwam en snel om noodzakelijke aankopen te doen, of om te "runshoppen". 

"Ik kom hier alleen nog maar om eten te kopen", zegt een vrouw in de Boomstraat in Bornem, "ik heb nog kleren genoeg!" Een andere kon niet anders: "Ik heb drie polshorloges en van alle drie was de batterij leeg."

Pijlen

In heel wat winkelstraten zijn pijlen op de grond geschilderd die een aanbevolen looprichting aangeven. Die werden nog niet door iedereen gevolgd. Op de Meir was dat tot nog toe geen probleem, omdat die breed genoeg is om de nodige afstand te bewaren. In de Boomstraat in Bornem was het ook nog wennen: "Ik heb al drie keer moeten oversteken, maar stilletjesaan kom je daar toch in", zegt een vrouw verzekerd. 

Meest gelezen