Belga

Kustburgemeesters houden vast aan gefaseerde aanpak: eerst "zo snel mogelijk" tweedeverblijvers, later dagjestoeristen

De kustburgemeesters houden vast aan hun gefaseerde aanpak voor de heropstart van het kusttoerisme. Dat meldt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé na het kustburgemeestersoverleg. De burgemeesters willen eerst tweedeverblijvers toelaten aan de kust en dan pas toegang geven aan verblijfstoerisme en als laatste dagjestoeristen. De Veiligheidsraad, die de uiteindelijke beslissing neemt, wil pas vanaf 8 juni tweedeverblijvers toegang geven, maar de burgemeesters hopen dat het mogelijk toch sneller kan.

"Er is beslist dat we ons richten naar de bepalingen van de Veiligheidsraad, dat we die zullen respecteren en doen naleven", zegt burgemeester van Brugge (en dus Zeebrugge) Dirk De fauw (CD&V). "Maar we geven het advies aan de Veiligheidsraad om op een gefaseerde manier mensen toe te laten aan de kust. Dat betekent dat we nog altijd voorstander zijn om in eerste instantie tweedeverblijvers toe te laten, dan verblijfstoerisme en in laatste instantie dagjestoeristen. Iedereen in één keer toelaten, dat kunnen we niet aan en kan te veel problemen veroorzaken."

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...
Iedereen in één keer toelaten, dat kunnen we niet aan
Dirk De fauw, burgemeester van Brugge

De kustburgemeesters spreken zich deze keer niet uit over een timing. De Veiligheidsraad wil tweedeverblijvers en kusttoerisme pas toelaten ten vroegste vanaf 8 juni. Die aankondiging vorige week zette kwaad bloed bij onder meer Bart Tommelein (Open VLD, Oostende) en Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker, Middelkerke). Zij lieten weten dat ze vanaf 18 mei niet meer zouden controleren op de terugkeer van tweedeverblijvers. Nu is dus overeengekomen om de bepalingen van de Veiligheidsraad wel degelijk na te leven. Al hopen de burgemeesters dat het toch sneller zou kunnen dan 8 juni. "Zo vlug mogelijk", benadrukt Dedecker.

"Iedere burgemeester moet zich houden aan de bepalingen van de Veiligheidsraad", aldus gouverneur Decaluwé, die benadrukt dat alle burgemeesters zich akkoord hebben verklaard met het plan van aanpak. "Iedereen werkt binnen de federale richtlijnen en men kan daarover discussiëren, maar iedereen moet zich daaraan houden."

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Terzake" (en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Veiligheidsmaatregelen op maat van gemeente

Voorts is op het overleg besloten dat er één uniform raamwerk wordt opgesteld waarin de kustgemeenten op eigen maat maatregelen kunnen nemen.

Het raamwerk bestaat uit volgende punten: een verkeerscirculatieplan voor zowel personenwagens als personen, een strandplan met focus op toegang tot het strand, bewaakte zwemzones vanaf 27 juni en een circulatie- en terrassenplan voor de dijk, winkelstraten en andere publieke ruimtes. Elke gemeente kan op basis van het aantal bezoekers zelf invulling geven aan deze plannen. 140 extra politiemensen per dag zullen alles in goede banen moeten leiden.

"Het wordt geen zomer zoals anders. We moeten ons daarop voorbereiden", zegt Decaluwé. "Wie denkt dat hij gewoon naar de kust zal kunnen rijden alsof er niets aan de hand is, vergist zich. We gaan proberen om het zo aangenaam mogelijk te maken, maar het zal toch een beetje gestuurd worden. Want anders zitten we binnen de kortste keren met een nieuwe uitbraak en dat kan toch niet de bedoeling zijn."

Bekijk het gesprek met Carl Decaluwé uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Tweedeverblijvers zijn ook mensen met een vaste plaats voor hun caravan aan de kust"

Minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) is tevreden dat de kustburgemeesters op één lijn zitten. Demir vond de houding van een aantal kustburgemeesters de laatste maanden wat dubbel. "Eerst mochten de tweedeverblijvers niet komen, nu wel. Tweedeverblijvers zijn consumptiemachines die je kunt aan- en afzetten", zegt Demir.

Volgens haar moet er in de eerste plaats rekening gehouden worden met de volksgezondheid. "Het is goed dat de kustburgemeesters nu gaan voor een gefaseerde aanpak", zegt ze. Ze wijst erop dat voor haar tweedeverblijvers niet enkel mensen zijn met een appartement aan de kust, maar ook mensen met een vaste plaats voor een caravan. Dat de dagjestoeristen als laatste aan de beurt zouden komen, is vooral een kwestie van hygiëne. Er moeten bijvoorbeeld genoeg toiletten zijn. "Wellicht zal de terugkeer van de dagjestoeristen gekoppeld worden aan de opening van de horeca."

Geen evenementen aan de kust deze zomer, ook geen kleine

De kustburgemeesters hebben ook beslist dat er van de zomer geen enkel evenement zal doorgaan aan de kust. Zowel grote als kleine evenementen worden tot eind augustus geannuleerd.

"We willen echt vermijden dat er te veel mensen samenkomen. We willen als kustburgemeesters niet verantwoordelijk zijn voor een opstoot van het virus. We maken geen onderscheid in de grootte of aard van evenementen", zegt gouverneur Decaluwé.

Beluister het gesprek met Carl Decaluwé in "De wereld vandaag":

Meest gelezen