Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Liveblog - Witte Huis-personeel moet voortaan mondmasker dragen, dodental VS loopt op tot 80.000

In de VS heeft president Donald Trump een deel van het Witte Huis-personeel opgedragen om een mondmasker te dragen. De kustburgemeesters houden vast aan hun gefaseerde aanpak voor de heropstart van het kusttoerisme en vandaag mochten alle winkels in ons land opnieuw de deuren openen. Volg al het nieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

President Trump verplicht Witte Huis-personeel om mondmasker te dragen

In de VS heeft de Amerikaanse president Donald Trump beslist dat een deel van het personeel voortaan een mondmasker moet dragen en dat bijna iedereen dagelijks moet worden getest. Zelf zou hij nog steeds geen mondmasker dragen.

De beslissing komt nadat twee personeelsleden positief hadden getest op het coronavirus. Eén van hen is de woordvoerder van vicepresident Mike Pence. Tijdens een persconferentie zei Trump dat Pence zelf vandaag nog negatief had getest.

Ondertussen loopt het dodental in de VS op tot 80.000. De VS is daarmee het land met de meeste coronadoden, maar relatief gezien zijn andere landen veel zwaarder getroffen. De stad New York is het epicentrum van de virusuitbraak in de VS. Daar zijn al meer dan 20.000 mensen om het leven gekomen.

Witte Huis-adviseur en de schoonzoon van Trump Jared Kushner geeft alvast het goede voorbeeld:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De dagelijkse coronacijfers

Op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum zijn de nieuwe coronacijfers voorgesteld. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

  • Er zijn opnieuw 62 corona-overlijdens gerapporteerd. Van die mensen stierven er 35 in een ziekenhuis en 26 in een woonzorgcentrum. Het totale dodental staat daarmee op 8.707. 
  • De voorbije 24 uur zijn 60 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. In totaal verzorgen de ziekenhuizen nu nog 2.222 coronapatiënten. 
  • Er liggen 478 coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg. Dat zijn er 2 meer dan gisteren. Daarvan worden er 299 beademd. 
  • De afgelopen 24 uur mochten 55 patiënten het ziekenhuis verlaten. Sinds half maart zijn dat er 13.697.
  • Er zijn op een dag tijd 368 nieuwe bevestigde coronagevallen vastgesteld, wat het totale aantal op 53.449 brengt. 

"Het aantal ziekenhuisopnames is gestabiliseerd, maar we blijven wel mooi onder de 100 per dag", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Op de intensieve zorg zien we nu zelfs een daling van 5 procent per dag." De dalende trend van het aantal besmettingen is wel gestopt. Maar daar is een logische verklaring voor, zegt Van Gucht. "We zijn veranderd van teststrategie. Daardoor testen we nu veel breder."

Elon Musk negeert verbod van lokale overheid en heropent Tesla-fabriek

De flamboyante CEO van autobouwer Tesla Elon Musk heeft vandaag zijn fabriek in Californië heropgestart, tegen een verbod van de overheid in. Die had in maart beslist dat de autofabriek geen essentiële dienst leverde en dus moest de vestiging op 23 maart de deuren sluiten. 

Musk had al een paar keer zijn ongenoegen geuit over de, volgens hem, te strenge lockdownregels in de Amerikaanse staat. Nu voert hij dus de daad bij het woord. De parking van de fabriek staat vol en trucks rijden er af en aan. "Ik zal zelf aanwezig zijn", zei hij in een tweet. "Als jullie iemand moeten arresteren, laat het dan mij zijn."

Cultuurwereld vraagt om maatregelen zodat ook zij de crisis kunnen overleven

In een open brief gericht aan premier Sophie Wilmès trekken 300 kunstenaars en cultuurwerkers aan de alarmbel. "Om het voortbestaan van de culturele sector te verzekeren dient u een uitzonderingstoestand af te roepen vóór het begin van de zomer, die voortduurt tot wij onze normale activiteiten kunnen hervatten", staat in de brief die gepubliceerd is in De Standaard.

Onder de ondertekenaars muzikanten als Adamo, Angèle en Lady Lynn, choreografen als Anne Teresa De Keersmaeker en Sidi Larbi Cherkaoui, actrices als Veerle Baetens en Cécile de France, en regisseurs als Adil El Arbi, Bilall Fallah en de broers Dardenne. Met de open brief klaagt de sector het gebrek aan concreet vooruitzicht op herstel aan voor de duizenden artiesten, kunstenaars  en andere cultuurwerkers, en dat in een sector die voor de coronacrisis al gekenmerkt werd door een structurele bestaansonzekerheid. 

"Al bijna twee maanden lang zijn die werkende mannen en vrouwen hun jobs, voorziene projecten en inkomensbronnen kwijtgespeeld, in de meeste gevallen zonder de minste financiële compensatie", zo luidt het.

De ondertekenaars wijzen er ook op dat vele activiteiten in de sector nauwelijks zonder fysieke nabijheid kunnen, en dat telewerken vaak onmogelijk is. Ze vrezen dan ook dat een groot deel van de activiteiten "niet normaal, op een doorlopende en rendabele manier, kan worden hervat voordat er een vaccin beschikbaar is voor de bevolking".

Ze vragen de premier daarom om een "uitzonderingstoestand" uit te roepen, met maatregelen als een gegarandeerd inkomen, een onvoorwaardelijke verlenging van het recht op werkloosheidsuitkeringen voor degenen die daar recht op hebben in het kader van hun kunstenaarsstatuut, en financiële steun voor de  culturele locaties zodat zij de crisis kunnen overleven.

Emmanuel André over contactopsporing: "We moeten iedereen meekrijgen in dit verhaal. Samen kunnen we dat"

Microbioloog Emmanuel André, bekend als de Franstalige woordvoerder op de dagelijkse coronabriefing, leidt nu het team van contactspeurders dat vandaag echt van start is gegaan. "Zoals verwacht waren er wat technische problemen, maar het was een goede start", zegt hij in "Terzake". 

Dirk, die in een instelling verblijft, kan zijn zus weer zien, maar nog niet zijn moeder

In de instellingen waar mensen met een beperking verblijven, mogen de bewoners na twee maanden weer één familielid op bezoek krijgen. Dat mag eigenlijk al sinds vorige week. Maar de meeste instellingen hebben nog een weekje gewacht om het bezoek veilig te kunnen organiseren. Voorlopig mogen de bewoners met een beperking wel nog niet mee naar huis met hun familie en dat is niet altijd makkelijk om uit te leggen.

Videospeler inladen...

Viroloog Marc Van Ranst: "Fitnesscentra en zaalsporten wellicht niet bij eerstvolgende versoepeling"

In "Het journaal" heeft viroloog Marc Van Ranst gezegd dat er voorlopig nog geen datum geplakt is op de heropening van fitnesscentra en het heropstarten van sporten binnen. "Die binnenactiviteiten van sport zullen wellicht niet bij de eerste lichting zitten van dingen die kunnen gebeuren. Hier wordt nog over gedebatteerd."

Woensdag om 9 uur komt de Nationale Veiligheidsraad weer samen. Dan zal er wel gekeken worden naar de heropstart van contactberoepen, zoals kappers, en het buiten sporten in groep.

Videospeler inladen...

Minder dan 1.000 mensen op intensieve zorg in Italië, laagste aantal sinds 10 maart

Er lagen vandaag minder dan 1.000 coronapatiënten op de diensten intensieve zorg in Italië, precies 999. Dat is het laagste aantal sinds 10 maart, de dag na het besluit om de bevolking in lockdown te plaatsen, aldus de Italiaanse civiele bescherming. Op het hoogtepunt van de epidemie, op 4 april, lagen op intensive care 4.068 mensen. Het ziekenhuissysteem in Noord-Italië stond toen op instorten.

Het aantal sterfgevallen in de afgelopen 24 uur (179) vertoonde maandag een lichte opleving ten opzichte van de dag ervoor (165), maar blijft voor de derde opeenvolgende dag onder de 200. Italië heeft in totaal 30.739 COVID-19-sterfgevallen geregistreerd, het hoogste aantal in Europa en het op twee na hoogste ter wereld, na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. 219.814 mensen raakten besmet.

Drukte bij Action en Primark: "Mensen met een klein budget hebben weinig alternatieven"

Armoedeorganisaties benadrukken dat niet iedereen uit vrije wil in de lange rijen gaat staan bij winkels zoals de Action of de Primark. In veel winkelstraten viel de drukte goed mee vandaag, alleen voor de goedkopere winkels, zoals Action en Primark, was het wel erg druk. Volgens armoede-organisaties zijn andere winkels vaak te duur voor mensen met een klein budget. Ook het online shoppen is voor hen niet altijd een volwaardig alternatief.

"Je moet een computer hebben of een tablet, je moet ermee kunnen werken, je moet een internetverbinding hebben, je moet online kunnen betalen en het klinkt misschien stom, maar je moet een werkende deurbel hebben. In heel veel sociale woningblokken werkt de deurbel niet. Het parlofoonsysteem wordt niet hersteld wegens besparing en de postbode zal niet tot aan de 11e verdieping komen met je pakje", zegt Steven Van Hemelryck van armoede-organisatie De Zuidpoort in Gent. 

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen