Nicolas Maeterlinck

Burgemeester Maaseik gaat in tegen bezoekregels voor Nederland: “Verwarrende communicatie en discriminerende regel"

Mag je nu de Nederlandse grens oversteken om familie en vrienden te bezoeken of niet? Afgelopen weekend heerste daar heel wat verwarring rond. Wie de coronalijn belde hoorde zaterdag dat het wél mocht. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem  (CD&V) bevestigde later dan weer dat het niét mag. Burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere is het daar niet mee eens. Hij laat bezoek over de grens wél toe, en gaat daarmee in tegen het besluit van De Crem.

Afgelopen weekend was er heel wat discussie over het wel of niet mogen bezoeken van familie over de Nederlandse grens. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) verbood het zatermiddag, maar burgemeester Johan Tollenaere (Open Vld) liet het toch toe. 

Niet op een zondag

Tollenaere vindt dat De Crem juridisch niet correct handelt. “Zaterdag werd er gecommuniceerd dat bezoeken over de grens dan toch niet mag. Veel mensen krijgen in het weekend die rechtzetting niet mee en dan is het onterecht ze voor een overtreding te beboeten. Daarom heb ik gisteren aan de politie gevraagd mild te zijn.”

Met die beslissing gaat Tollenaere in tegen het besluit van minister De Crem. “Ik vind niet dat ze me dat kwalijk mogen nemen. Mensen worden geacht de wet te kennen. Als ze via de media en de coronahulplijn horen dat bezoeken over de grens zijn toegestaan, dan kan je daarna mensen niet gaan beboeten omdat ze dat doen. Zeker niet op een zondag.”

Wie kan nu beslissen dat je wel je partner mag bezoeken, maar voor de rest niemand?

Johan Tollenaere, burgemeester Maaseik

De verwarrende communicatie is iets wat Tollenaere al langer stoort. Hij vroeg al eerder om meer duidelijkheid. “Vrijdag werd het uitbreiden van je bubbel toegevoegd aan het wetsartikel over essentiële verplaatsingen over de grens. Ik vroeg om duidelijkheid over welke verplaatsingen dan in aanmerking komen om de grens over te steken. Daarin staat dat het is toegestaan om partners te bezoeken, maar niet voor bijvoorbeeld je moeder. Wie kan dat nu beslissen?”

Discriminatie

Tollenaere benadrukt dat strenge maatregelen enorm belangrijk zijn, maar wijst er op dat de situatie in de grensgemeenten niet te onderschatten is. “Hier wonen duizenden Nederlanders en er gaan 1.500 leerlingen vanuit Nederland hier naar school. Zo ontstaan er veel grensrelaties. De druk is dus heel hoog, want de mensen willen hun vrienden en familie zien en dat recht hebben ze ook.”

Volgens de burgemeester is er sprake van discriminatie omdat bezoek binnen de Belgische grenzen wel is toegestaan. “De wetgeving is niet goed en daar kan je als land mee in de problemen komen.”

Meest gelezen