Modejournaliste Veerle Windels: "Door corona beseffen we dat we de fysieke winkels missen"

"Corona heeft ons doen inzien dat we shoppen missen en met name ook winkelen in de kleinere modewinkels." Dat zegt modejournaliste Veerle Windels in "De wereld vandaag" op Radio 1, op de dag dat de winkels in heel het land weer zijn mogen opengaan.

"Winkelen is meer dan wat spullen kopen", schreef Veerle Windels vanmorgen in De Standaard. "Shoppen is rondlopen, snuisteren, dingen vastpakken en je zintuigen hun ding laten doen", legt ze uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Maar "funshoppen" is vandaag niet toegelaten. De winkels zijn dan wel weer open, je moet alleen naar binnen en op een halfuur moet het geklonken zijn. Weinig fun dus en dat is voor Windels net het leuke aan shoppen.

Online winkelen, vindt ze maar niks. "Ik koop nooit online, hoogstens een treinkaartje. Oké, het is makkelijk, maar in een fysieke winkel heb je contact met mensen. Kleine winkels denken ook al lang na hoe ze de shift naar online gaan keren. Ze hebben moeite gedaan om een assortiment samen te brengen en een mooie setting te creëren."

"Soms moet ik gewoon de stad in en doe ik mijn toertje. Dan heb ik niks op het oog, maar dan stoot je op dingen. Je vindt plots iets en het doet iets ongelofelijks met je. Dát is winkelen. In de rij gaan staan om de Action binnen te wandelen, zoals vanmorgen zo veel mensen deden, is dat niet."

Bekijk het verslag over winkelen in tijden van corona uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het zit er dik in dat die fysieke winkel niet gaat verdwijnen

Het coronavirus heeft dan wel het shopplezier gefnuikt, volgens Windels is er ook een voordeel. "Corona heeft ons doen inzien dat we winkelen missen, we missen de fysieke winkel. In de toekomst gaan we een mix hebben. Het zit er dik in dat die fysieke winkel niet gaat verdwijnen."

"Als we alleen maar bij grote ketens kopen en online, is er straks geen kleine winkel meer. Dan kunnen we niet meer funshoppen. Dan moet je geen achterafstraatjes meer opzoeken om op iets te vallen."

Meest gelezen