Kliniek Sint-Jozef vzw

Opnieuw bezoek in psychiatrische ziekenhuizen: “Dit doet deugd, maar geen fysiek contact is voor sommige bewoners lastig”

Patiënten in psychiatrische ziekenhuizen kunnen vanaf vandaag weer beperkt bezoek ontvangen. Dat moet in een veilige ruimte gebeuren en patiënten mogen maar 1 bezoeker ontvangen. In het psychiatrisch Sint-Jozefziekenhuis in Pittem hebben ze afgelopen weekend al proefgedraaid.

Het psychiatrisch ziekenhuis in Pittem werd uitgekozen als proefproject. Bezoekers werden op een afgesproken uur ontvangen in een tent op de parking. Het Sint-Jozefziekenhuis hanteerde strikte maatregelen, zegt verpleger Ruben Maes: “Bezoekers werden gescreend met koortsmeting. Per patiënt mocht er maar 1 iemand binnen en die mocht ook maar 45 minuten blijven. Daarna was er 15 minuten ontsmetting.”

(lees verder onder de foto)

Maes is verpleger bij jongeren in de psychiatrie en vindt het project geslaagd. Na 8 weken lockdown zag hij dat veel patiënten genoten van de persoonlijke interactie, maar het was ook dubbel: “Geen fysiek contact mogen hebben is voor sommigen echt moeilijk.” Maes denkt dat deze manier van bezoeken zal doorgetrokken worden naar de afdelingen  voor volwassenen.

Ook voor de werknemers zelf is het wennen tijdens de coronacrisis. “We draaien kortere shiften zodat we niet met iedereen in contact komen. De groepen bestaan normaal uit 12 jongeren, nu zijn die gehalveerd.”

Meest gelezen