Frankrijk
AFP or licensors

Opnieuw naar school, knipbeurt bij de kapper, winkelen in de stad: zo bouwen Europese landen coronamaatregelen af

In verschillende Europese landen worden de coronamaatregelen verder afgebouwd. Scholen openen opnieuw, kappers kunnen aan de slag en een terrasje doen wordt mogelijk. De geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen varieert per land, maar ook per deelstaat, provincie of gemeente. Zo vormt de Europese versoepeling een lappendeken van instructies. Hier vindt u een overzicht van de landen die vandaag de maatregelen afbouwen.

Nederland: basisscholen en kappers weer open

In Nederland start een volgende fase van de exitstrategie. Na bijna twee maanden lockdown openen de basisscholen opnieuw. De scholen starten met een bezetting van 50 procent, waarbij de kinderen voor de helft van de tijd naar school kunnen. Het speciaal basisonderwijs kan helemaal open. Kinderen mogen opnieuw naar de opvang gebracht worden. Boeken uitlenen kan ook, want de bibliotheken zijn weer toegankelijk.

Goed nieuws voor de sportievelingen, want niet-contactsporten zoals tennis en golf zijn toegestaan. Wedstrijden daarentegen kunnen nog niet. Je kan ook naar de binnenzwembaden, maar je badpak moet je thuis al aan en douchen in het zwembad kan niet. 

Contactberoepen zoals kappers en masseurs mogen weer aan de slag. Zo zijn de eerste kapperszaken al om middernacht opengegaan. Klanten kunnen er enkel terecht op afspraak, ze mogen geen coronasymptomen vertonen en overal moet men anderhalve meter afstand proberen garanderen. Een mondmasker dragen is hier niet verplicht.

Samenkomen met maximum 10 personen is toegelaten, maar je moet afstand houden. 

Bekijk hier een fragment over de heropening van de kapperszaken en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Op 1 juni volgt een volgende fase in exitstrategie, dan kunnen onder andere bioscopen, restaurants en musea bezocht worden, maar met een maximum van dertig mensen. Vanaf 1 september zijn sauna’s en seksclubs toegankelijk. Alle sporten mogen weer beoefend worden. Grote evenementen kunnen niet. In een gelekte brief aan het kabinet zou staan dat grote evenementen pas mogelijk zijn als er een vaccin bestaat.

Opvallend: veel winkels in Nederland zijn nooit dichtgegaan. Doe-het-zelfzaken, tuincentra, maar ook kledingwinkels, boekenwinkels en fietsenwinkels bijvoorbeeld mochten allemaal openblijven. Sommige winkels hebben wel op eigen houtje beslist om te sluiten, zoals de grote kledingketens H&M, WE en Decathlon.

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft het over een “intelligente lockdown”. Rutte wil “voorzichtig en verantwoord" de maatregelen afbouwen. De regering volgt bovendien nauwgezet of het coronavirus weer opflakkert. 

Nederland

Frankrijk: vrij reizen in een straal van 100 km rond je huis

De lockdown in Frankrijk is bij de meest strenge in Europa, zeker in de hoofdstad Parijs. Maar ook de Fransen versoepelen vandaag heel wat coronamaatregelen. Zo kunnen de Fransen vrij reizen in een straal van 100 kilometer rond hun huis. Sporten en wandelen mag weer zonder beperking in tijd of plaats. Met een mondmasker mag je ook opnieuw de trein en de bus nemen. 

De scholen openen geleidelijk met kleinere klassen. De meeste ondernemingen inclusief winkels en kappers kunnen weer open, maar cafés en restaurants nog niet.Samenkomsten op straat van meer dan 10 mensen zijn verboden.

Frankrijk
AFP or licensors

Maar in het noorden en noordoosten van het land, inclusief Parijs, blijven meer beperkingen van kracht en gaan bijvoorbeeld parken nog niet open.

Net zoals in andere landen mochten ook in Frankrijk voedingswinkels openblijven, al zijn er toch wel verschillen tussen de landen onderling. Zo beschouwt de Franse regering ook de wijnhandels als "essentiële winkels".

Bekijk hier een fragment uit "Het Journaal" over de versoepeling van Europese coronamaatregelen en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Spanje: terrassen van restaurants en cafés mogen open

Ook Spanje zet een stap richting de afbouw van de coronamaatregelen. Het afbouwplan bestaat uit vier fases.  In meer dan de helft van het land start vandaag fase 1, namelijk in de provincies waar de afbouw van de maatregelen toegestaan is door de regering. De regio's rond Madrid, Barcelona en Valencia, een deel van het noordwesten en de Costa del Sol vallen daar niet onder. 

In de provincies die mogen versoepelen, kunnen terrassen van restaurants en cafés open voor klanten, wel slechts met een bezettingsgraad van 30 procent. Ook musea en kerken kunnen open, opnieuw met een beperkt aantal bezoekers. Spanjaarden mogen weer winkelen, maar de grote winkelcentra blijven voorlopig dicht. Samenkomsten tot maximum tien personen zijn toegestaan. Ook sportcentra en de meeste ondernemingen mogen open.

Op 25 mei zou fase 2 ingaan, waarbij onder andere restaurants hun eetzalen mogen openen met een beperkte capaciteit.  Op 8 juni is de start van fase 3 voorzien en wil men een verdere verspoeling van de horeca toestaan tot 50 procent van hun capaciteit. Scholen blijven tot september dicht.

Spanje
AFP or licensors

Eerder werden de Spaanse regels voorzichtig versoepeld. Afhankelijk van het aantal besmettingen per provincie worden de regels afgebouwd. Spanjaarden mochten met mondmaskers weer het openbaar vervoer gebruiken. Cafés en restaurants konden open voor afhaalmaaltijden en dranken. Bibliotheken en een reeks ondernemingen inclusief lokale winkels openden de deuren met een aantal restricties. Voorts werden ook bezoeken op afspraak aan de kappers toegestaan. Daarnaast werden sport- en wandelactiviteiten weer toegelaten.

Verenigd Koninkrijk: iedere Brit kan zonder beperking buiten sporten

De Britse regering begint met de uitvoering van een driestappenplan om de economie weer op gang te trekken. Premier Boris Johnson heeft het langetermijnplan gisteren voorgesteld. Johnson waarschuwt ook dat de versoepelingen kunnen worden teruggedraaid als de volksgezondheid weer zou achteruit gaan. Wales, Noord-Ierland en Schotland volgen niet en houden iedereen nog thuis. 

Bekijk hier een fragment uit de toespraak en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De eerste fase start vandaag. Iedereen die niet van thuis uit kan werken, wordt aangeraden om zich te verplaatsen naar het werk. Maar reizen met het openbaar vervoer wordt afgeraden, want voldoende afstand bewaren is er minder evident. De auto krijgt de voorkeur. Thuiswerken blijft nog steeds aangeraden.

Vanaf woensdag kan iedere Brit zonder beperking buiten gaan sporten. Fase 2 begint op 1 juni, vanaf dan kunnen de winkels en de lagere scholen geleidelijk weer open.  Op 1 juli start fase 3 en kunnen nog meer winkels weer open, alsook de horeca.

Andere landen met minder restricties vanaf vandaag zijn Denemarken, Estland, Griekenland, Kroatië, Litouwen, Servië, Slovenië, Tsjechië, Noorwegen en Zwitserland.

Bekijk hier een fragment uit "Het Journaal" over de versoepeling van Europese coronamaatregelen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen