Podvis: Het 65e Songfestival, een feestje in mineur

Liefhebbers van het Songfestival (en ze zijn met 200 miljoen!) hadden 12 mei al lang omcirkeld in hun agenda: de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Hooverphonic zou het vandaag waar moeten maken voor België, maar het coronavirus besliste er anders over. Heeft zo'n massaspektakel, dat meer dan 60.000 mensen een week lang live volgen, nog een toekomst? 

Luister ook naar Podvis op:

Wie Eurovisiesongfestival zegt, zegt André Vermeulen. Als expert heeft hij de afgelopen decennia de blijde muziekboodschap verkondigd bij VRT. Het festival en André zijn dan ook bijna even oud: "ik zeg altijd al lachend dat ze op mij hebben gewacht om het Songfestival te lanceren".

Al begon de liefde voor de liedjeswedstrijd pas écht op z'n elfde, getuigt hij openhartig in deze podcast. Met André Vermeulen blikken we terug op de geschiedenis van het jarige festival, met extra aandacht voor de Belgen. 

Ik zeg altijd al lachend dat ze op mij hebben gewacht om het Songfestival te lanceren

André Vermeulen, songfestivalexpert VRT

De 65e editie komt er sowieso, weet Jean Philip De Tender. Als Directeur Media bij de European Broadcasting Union (EBU) is hij de belangrijkste Belg achter de schermen van het Songfestival. Het coronavirus zorgt wel voor kopzorgen bij de organisatie, mogelijke alternatieven worden op dit moment besproken om de wedstrijd door te kunnen laten gaan in 2021.

Ook voor deelnemende muzikanten zoals Alex Callier van Hooverphonic wordt dat Songfestival 2.0 een uitdaging. Callier is nu al aan het werken aan nieuwe nummers voor het "grootste muzikale evenement ter wereld". Dat het Eurovisiesongfestival méér is dan een kitscherige liedjeswedstrijd ontdekt u in deze Podvis.

Meest gelezen