De Russische president Vladimir Poetin
AFP or licensors

President Poetin laat Russen uit hun kot, ondanks meer dan 11.000 coronabesmettingen in 24 uur

De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd dat de algemene maatregel om thuis te blijven vanaf morgen niet meer geldt voor de Russen. Het is nu aan regionale ambtenaren om te beslissen hoe de quarantainemaatregelen op lokaal niveau worden georganiseerd. Toch blijft het aantal coronavirusbesmettingen in het land stijgen. Zo werden de afgelopen 24 uur meer dan 11.600 nieuwe besmettingen geteld.

"Vanaf morgen 12 mei is de periode van niet werken, die in het hele land van kracht is, voorbij. De strijd tegen deze epidemie is echter nog niet afgelopen", zei Poetin in een toespraak op de televisie. "Vanaf 12 mei moeten voorwaarden worden gecreëerd voor de hervatting van activiteiten in de basissectoren van de economie zoals bouw, industrie, landbouw, telecommunicatie, energie en de winning van grondstoffen."

Vanaf morgen is de periode van niet-werken, die in het hele land van kracht is, voorbij. De strijd tegen deze epidemie is echter nog niet afgelopen

De Russische president Vladimir Poetin

Regionale ambtenaren hebben de taak gekregen om te beslissen of de quarantainemaatregelen op lokaal niveau worden verlengd. Zo blijft in de hoofdstad Moskou en de omliggende regio, waar de meeste gevallen werden geregistreerd, de quarantainemaatregelen nog de hele maand mei van kracht.

Ook grote evenementen blijven in het hele land nog verboden, daarnaast blijven alle hygiënemaatregelen gewoon van kracht. Zo moeten Russen van 65 jaar en ouder nog steeds thuisblijven.

Nieuwe steunmaatregelen

De president kondigde ook nieuwe sociale uitkeringen aan voor gezinnen met kinderen. En nieuwe steunmaatregelen voor de Russische economie.

Aan het einde van zijn toespraak zei Poetin dat Rusland erin geslaagd is het ergste te vermijden, dankzij onder andere het stopzetten van activiteiten. "Ervaringen elders in de wereld hebben uitgewezen dat overbelaste gezondheidsstelsels de hoofdoorzaak zijn van hoge sterfte", zei hij. "Maar, ik herhaal, we zijn nu klaar", voegde de Russische president eraan toe.

Ervaringen elders in de wereld hebben uitgewezen dat overbelaste gezondheidsstelsels de hoofdoorzaak zijn van hoge sterfte... Maar we zijn nu klaar

De Russische president Vladimir Poetin

Volgens Poetin is het aantal ziekenhuisbedden voor COVID-19-patiënten sinds maart gestegen van 29.000 naar 130.000. Volgens een telling van de John Hopkins-universiteit vielen in Rusland al 2.009 doden door het coronavirus.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen