this photo is copyrighted by Arman Zhenikeyev

Psychologen klaar om coronapatiënten op te vangen: "Na opname in ziekenhuis kunnen mentale klachten opduiken”

Psychologenpraktijk De Burcht uit Zottegem heeft een coronabehandeling voor mensen die op intensieve zorg hebben gelegen: “Dat kan mentale sporen nalaten, we verwachten een toename aan psychische klachten. Dat is perfect normaal we staan klaar om ze te behandelen.”

Verschillende psychologen bereiden zich voor om ex-coronapatiënten  op te vangen die in het ziekenhuis op intensieve zorg hebben gelegen. Bij psychologenpraktijk De Burcht in Zottegem hebben ze een draaiboek klaar dat ook door andere psychologen gebruikt kan worden. 

Depressies, angst en posttraumatische stress

Een coronabesmetting en een opname in het ziekenhuis hebben een zware impact op patiënten, zeker als ze een periode op intensieve zorg hebben doorgebracht. “Los van het fysieke aspect kunnen er ook heel wat mentale klachten opduiken”, verklaart psychologe Charlotte Van Hamme. “We zien dat ex-coronapatiënten depressies, angst en posttraumatische stress kunnen ontwikkelen. Dat er ook mentale klachten volgen na zo'n opname is erg normaal. Mensen hoeven zich zeker niet te schamen.”

Verwarring en gebrek aan houvast

“Een opname op intensieve zorg brengt veel verwarring met zich mee. Eerst en vooral is er de vreemde omgeving, er zijn veel onvertrouwde geluiden en er is fel licht. Patiënten worden voortdurend medisch gecheckt waardoor ook hun slaappatroon verstoord wordt”, legt Van Hamme uit. 

Patiënten die wakker worden uit een coma zien personeel dat helemaal ingepakt is. Dat kan erg angstaanjagend zijn. 

Psychologe Charlotte Van Hamme

Sommige patiënten worden een tijdje in een kunstmatige coma gehouden. “Als een patiënt dan wakker wordt, ziet hij verplegers die onherkenbaar zijn door alle beschermingskledij en mondmaskers. Dat is erg bevreemdend en kan angstgevoelens opwekken." Daarnaast is er ook het gebrek aan bezoek: " Normaal gezien bieden familie en vrienden steun en geruststelling. Dat kan nu niet en zorgt voor extra verwarring.”

“Paniek is niet nodig!”

Psychologen benadrukken dat mensen die met mentale klachten kampen na een corona-opname zich geen zorgen hoeven te maken. “De impact van het virus op lichaam én geest is groot, het genezingsproces kan op beide vlakken even duren. Wij staan klaar om hen te helpen, paniek is dus nergens voor nodig.” 

Ook beschikbaar voor andere psychologen

De leidraad van psychologenpraktijk De Burcht is online beschikbaar voor andere psychologen. “We geven  online opleiding om mensen voor te bereiden op cliënten met mentale klachten na een coronabesmetting”, besluit Van Hamme. 

Meest gelezen