Radio 2

Shoppers in Sint-Niklaas krijgen instructies van grappende acteurs 

Theatergezelschap Theater Tieret heeft shoppers in Sint-Niklaas op een ludieke manier wegwijs gemaakt in de nieuwe veiligheidsmaatregelen in de Stationsstraat. Ze waren verkleed als agent en maakten grappige opmerkingen. "We geven ook complimentjes. We hopen dat mensen met een glimlach verder wandelen", vertelt acteur Vic. 

Sint-Niklaas doet er alles aan om het shoppen in de Stationsstraat, de grootste winkelstraat van de stad,  goed te laten verlopen. Bewoners konden de nieuwe regels al uitgebreid nalezen op sociale media, websites en flyers die verdeeld werden. In de winkelstraat zelf hangen grote affiches om de richtlijnen extra in de verf te zetten. Er worden extra politiepatrouilles en stadswachten ingezet om alles in goede banen te leiden. Tussen al het serieuze werk is er ook ruimte voor humor. Theatergezelschap Theater Tieret stuurde acteurs uit, verkleed als agenten, om de richtlijnen met een knipoog uit te leggen aan de winkelende Sint-Niklazenaren. 

We hebben een plooimeter bij waar we de afstand mee meten

Acteur Vic van theatergezelschap Theater Tieret

Acteur Vic en zijn collega liepen vandaag in de winkelstraat rond om de mensen op een originele manier te controleren: "We hebben een plooimeter bij waar we de afstand mee meten. Iedereen vindt dat wel grappig en de mensen houden zich goed aan de afspraken." Sommige shoppers hadden wel niet meteen in de gaten dat het om acteurs ging: "Ik ben natuurlijk geen echte agent, maar gewoon verkleed als agent. We dragen ook een oud uniform dus daar kan je het wel aan zien dat we niet echt zijn", vertelt acteur Vic.

De bedoeling is dat mensen hier met een glimlach verder wandelen
Acteur Vic van theatergezelschap Theater Tieret

Complimentjes

"Je ziet veel mensen met mondkapjes lopen en ze houden voldoende afstand. We geven iedereen dan ook graag complimentjes als ze het goed doen. De bedoeling is dat we passeren en dat de mensen met een glimlach verder wandelen", vertelt Vic nog. "We verbaliseren voor alle duidelijkheid niet, we geven enkel positieve feedback. Ook mijn collega heeft zelfs al een paar fitnessoefeningen getoond aan de mensen die in de wachtrijen staan voor de winkels hier. Het kan maar helpen om de coronakilo's eraf te proberen krijgen." 

Ook scheidsrechters

Ook acteur Marc helpt om de richtlijnen goed na te volgen: "We steken er een beetje afwisseling in. Soms zijn we ook verkleed als scheidsrechters om het sportieve gedrag van de mensen aan te moedigen nu zij opnieuw buiten kunnen komen." En dat wordt op professionele wijze afgehandeld: "We hebben groene, gele en rode kaarten die we kunnen bovenhalen. Misschien moeten we zelfs eens voor lijnrechter spelen en zal er eens een vlag in de lucht gaan. Maar we doen dat allemaal om de winkelende mensen positief te stimuleren om de maatregelen goed op te volgen."

We willen verzuring tegengaan en alles met een knipoog aanpakken
Acteur Marc van theatergezelschap Theater Tieret

"We willen de verzuring wat tegengaan en alles met een knipoog aanpakken. Vic en Marc zien wel dat de mensen de richtlijnen vanzelf goed opvolgen: "We zijn positief geschrokken eigenlijk. We hadden een afstand van 1,5 meter voorzien om af te meten, maar we zien dat de mensen zich daar allemaal heel erg van bewust zijn. Dus wij kunnen eigenlijk alleen maar complimenten geven vandaag."

Meetlat

"Mijn vriend en ik werden ineens door 2 politieagenten aangesproken", vertelt Ilias. "We dachten nog eens naar het winkelcentrum te gaan nu het mag en toen staken die agenten ineens een meetlat tussen ons en zeiden dat we de afstand van 1,5 meter moesten respecteren. Ze zeiden ook dat mannen nogal eens overdrijven met de lengte", lacht Ilias. "We hadden wel snel door dat het niet om echte agenten gaat. Ook al is dit een ludieke actie, het is wel echt nodig. Die acteurs tonen hoe belangrijk de maatregelen zijn en ik wil dan ook mijn respect tonen en de richtlijnen goed opvolgen."

Vandaag was de première van Theater Tieret, maar de acteurs kunnen de volgende 4 zaterdagen opnieuw aan het werk te zien zijn in de Stationsstraat in Sint-Niklaas.

kasto80

Meest gelezen