Belga James Arthur Photography

Tijdelijk autovrije winkelstraten in Geraardsbergen misschien maar van korte duur: “Shoppers lijken weg te blijven”

Stad Geraardsbergen bekijkt nu al of het net ingevoerde tijdelijke mobiliteitsplan aangepast moet worden. 4 winkelstraten zijn er 2 weken autovrij om de veilige afstand tussen shoppers te kunnen garanderen tijdens de coronacrisis. Maar de winkeliers en de burgemeester merken dat het volk wegblijft: “Door de vele heuvels gaan mensen liefst met de wagen shoppen.”  

Sinds vandaag geldt een nieuw tijdelijk mobiliteitsplan in Geraardsbergen om het coronawinkelen veilig te laten verlopen. Dat mobiliteitsplan wordt al na een dag geëvalueerd en misschien bijgestuurd.

Anderhalve meter afstand

4 centrumstraten in Geraardsbergen zijn autovrij gemaakt om shoppers de nodige ruimte te geven tijdens de coronacrisis. “Voertuigen mogen er niet rijden of parkeren. Zo kunnen shoppers veilig op straat wachten voor ze een winkel binnengaan en houden ze de nodige afstand”, zegt burgemeester Guido De Padt (Open VLD).  In enkele straten zijn ook de rijrichtingen aangepast. De tijdelijke maatregel startte vandaag en zou nog tot 25 mei aanhouden.

Heuvels en veel wind

Het stadbestuur voorziet wekelijks een evaluatiemoment voor het tijdelijke mobiliteitsplan. Burgemeester De Padt lijkt nu zelf aan te sturen op een snellere aanpassing. “Uiteindelijk blijkt dat er geen grote opkomst was van klanten in Geraardsbergen. De winkeliers spreken van een drama”, zegt burgemeester De Padt. “Of die lage opkomst met het mobiliteitsplan te maken heeft of met de hevige wind weet ik niet. Maar in Geraardsbergen zijn er veel heuvels waardoor mensen liefst met de wagen gaan shoppen en die niet graag buiten het centrum achterlaten.”

Het stadsbestuur bekijkt of de mobiliteitsmaatregel bijgestuurd moet worden. “We moeten denken aan de winkeluitbaters die het zwaar hebben maar natuurlijk ook aan de gezondheid van de inwoners.”

kasto80

Meest gelezen