Unizo en NSZ kritisch voor kortingen bij ketens: "Zware concurrentie voor kleine handelaars"

Unizo en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) in Antwerpen zijn niet te spreken over de grote kortingen die ketens al geven op de eerste dag dat de winkels weer open mochten. "Door de coronacrisis dreigt 1 op de 6 kleinhandels failliet te gaan. Die kortingen trekken ook extra volk aan, wat we nu net niet willen."

"We hadden toch een beetje solidariteit verwacht en een zachte opening", zegt Nico Volckeryck van NSZ op de Meir in Antwerpen. Samen met die andere zelfstandigenorganisatie Unizo is NSZ heel kritisch voor de kortingen waarmee grote ketens vandaag uitpakken, tot zelfs 70%. "Een tweede reden waarom het een slecht idee is, is dat we geen funshopping willen creëren. Grote kortingen trekken een massa aan die we nu nog niet willen. Je ziet nu toch hier en daar lange rijen en dat was natuurlijk niet de bedoeling."

"Fiscale amnestie"

De organisaties zijn dan ook bezorgd: "We hebben een onderzoek gedaan en 1 op de 6 kleine zelfstandigen dreigen failliet te gaan. Ze hebben het nu al moeilijk om hun rekeningen te betalen, zoals huishuur en btw." De premies die handelaars kunnen krijgen, dekken volgens hen niet alles: "4000 euro lijkt een groot bedrag, maar je moet huishuur betalen en andere vaste kosten. Ook sociale bijdragen moeten betaald worden, want er wordt wel gesproken van uitstel maar niet van afstel. Misschien moet er dus toch eens nagedacht worden over een soort fiscale amnestie, want dit verlies verdien je nooit terug."  

Meest gelezen