© UZ Leuven, Wim Feyaerts

UZ Leuven geeft slechthorenden button voor duidelijke communicatie dragers mondmaskers

Omdat het nu verplichting is om in het ziekenhuis en op andere openbare plaatsen een mondmasker te dragen geeft UZ Leuven personen met gehoorverlies voortaan een button met de tekst "Graag duidelijk, ik ben slechthorend", waarmee ze anderen kunnen aangeven zich extra duidelijk uit te drukken, zeker als men een mondmasker draagt.

"Het is belangrijk dat we in deze bijzondere situatie deze groep niet vergeten. Zo zullen mensen met latent gehoorverlies, bij wie je het anders niet zou opmerken, nu wel hinder ondervinden als de mond en een groot deel van het gezicht bedekt worden door een mondmasker", aldus neus-, keel- en oorarts Nicolas Verhaert van het UZ Leuven.

Ondersteun je woorden met gebaren om aan een slechthorende duidelijk te maken wat je wil zeggen

Nicolas Verhaert, UZ Leuven

Wie een mondmasker draagt, moet in contact met een slechthorende vooral traag en duidelijk spreken en letten op de klankkleur van de stem. "Als iemand bijvoorbeeld iets zegt op een boze manier weten we dat die persoon boos is, zonder te weten wat die precies gezegd heeft. Verder helpt het om je boodschap visueel te ondersteunen met dagelijkse gebaren en om achtergrondgeluid zoveel mogelijk te vermijden", aldus professor Verhaert.

Mondmasker met plastic venster

Het UZ Leuven werkt ten behoeve van zorgverleners die met slechthorenden werken aan een mondmasker met een plastic venster. Momenteel wordt getest welk type plastic het meest geschikt is om condensatie van het plastic venster te minimaliseren.

Meest gelezen