Chardonnay Meerdael

Wijnbouwers in Vlaams-Brabant vrezen nachtvorst: "Met IJsheiligen weet je nooit"

Het mooie weer van de afgelopen weken was een zegen voor de wijnbouwers in onze provincie. Maar ook zij maken zich op termijn zorgen over de droogte. En deze week kunnen ook de IJsheiligen nog roet in het eten gooien. 

Eén ding is al zeker: door het mooie lenteweer stevenen de wijnbouwers af op een vroege oogst. Dat zegt Paul Vleminckx van het wijndomein Chardonnay Meerdael in Oud-Heverlee. "Ik schat dat we begin september onze druiven al zullen kunnen oogsten. Normaal gebeurt dat pas eind september, begin oktober. Het weer was de afgelopen maand mooi, maar droog. Die droogte kan ons op termijn nog parten spelen. Maar wat me op dit ogenblik verontrust is de kans op nachtvorst."

Ijsheiligen

Vanaf vandaag 11 mei tot 15 mei staan namelijk de IJsheiligen op de kalender.  "In de volksweerkunde betekenen de IJsheiligen traditioneel het einde van de kans op schadelijke nachtvorst. De laatst mogelijke vorstdagen dus", zegt VRT-weerman Frank Deboosere.  "Als het bewolkt is, dan ben ik niet bang", stelt Paul Vleminckx. "Maar met open hemel is het dezer dagen gevaarlijk, want dan kan er nachtvorst optreden. En die kan zware gevolgen hebben."

Warmtekanon

"De kans op beschadiging is even groot als bij fruitbomen. Met dat verschil dat appel- en perenbomen veel vroeger in bloei komen en dus meer risico lopen. Het is dan ook bang afwachten tot deze week voorbij is", waarschuwt Paul Vleminkx. "We hebben kaarsen en twee warmeluchtkanonnen klaar staan. De kans op nachtvorst is het grootst rond vijf uur 's morgens. We zullen dus de hele week waakzaam moeten blijven", besluit Vleminckx. 

Meest gelezen