HANS PUT

Worden historische graven in Beringen alsnog gered?

In Beringen is ongerustheid ontstaan over ontgravingen op twee begraafplaatsen. Vooral twee heemkundige kringen maken zich zorgen, zeker omdat op de begraafplaats van Beringen-Mijn historisch waardevolle graven zijn bedreigd.

Op de begraafplaats van Beringen-Mijn is onder meer het graf van de Poolse schoenmaker Alex Bedkowski bedreigd. Hij redde in de begindagen van de Tweede Wereldoorlog een Joodse vrouw en haar zoontje van deportatie naar een uitroeiingskamp, door ze in zijn atelier te verstoppen. De man kreeg daarvoor anderhalf jaar geleden nog een herdenking, nadat Israël hem de titel "Rechtvaardige onder de volken" niet wilde toekennen.

Niet erkende heldendaad

Marc Bertrands van de heemkundige kring betreurt dat. "Dat is mislukt omdat zijn heldendaad is gebeurd voor 20 januari 1942, dus voor in Berlijn werd beslist om de Joden niet meer te deporteren maar uit te moorden. En dat vonden wij spijtig omdat Alex Bedkowski even dapper geweest is als degenen die na die datum Joden hebben proberen te redden. 

Het stadsbestuur van Beringen is bereid om na te gaan hoe dit graf en nog enkele andere toch kunnen gered worden. 

Meest gelezen