Belga

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) over wolvenwelpjes: "Dit is een mijlpaal voor de Vlaamse natuur"

Wolvin Noëlla heeft haar welpjes geworpen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is blij met de komst en hoopt dat dit een begin is van een nieuw tijdperk voor de wolf in Limburg. De verblijfplaats en het aantal welpjes wordt voorlopig stilgehouden, voor de veiligheid van de wolven. 

Gisteren kwam het bericht dat Noëlla bevallen zou zijn van welpjes. Demir bevestigt dat in Start Je Dag op Radio 2 Limburg. "De voorbije dagen doken er beelden op van wolvin Noëlla zonder bolle buik. Dat wil zeggen dat er eindelijk wolvenwelpjes zijn. Noëlla verkeert in een zeer goede gezondheid. Ze gaat zelfs al terug mee op jacht met wolf August,” vertelt de minister.

Demir is tevreden over de komst van de welpjes. “150 jaar was de wolf verdwenen uit Vlaanderen. Heel wat wetenschappers en boswachters hebben hard gewerkt om er voor te zorgen dat de wolf hier een rustig gebied heeft. Dit is echt een mijlpaal voor de Vlaamse natuur.” 

De eerste weken blijven ze in hun nest en zijn ze volledig aangewezen op de moeder. Het is wachten op hun eerste uitstapjes.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

Voorlopig blijven de welpjes nog ver weg van het menselijk oog. Ze spotten op camerabeelden zit er dus niet meteen in. “De eerste weken blijven ze in hun nest en zijn ze volledig aangewezen op de moeder. Het is wachten op hun eerste uitstapjes.”

Hoeveel welpjes er geboren zijn en waar ze zich precies bevinden, wordt voor hun eigen veiligheid stil gehouden. Dit om te vermijden dat ze zouden worden gedood, zoals met wolvin Naya en haar welpjes hoogstwaarschijnlijk gebeurd is. 

Door jachtvrije zones en verhoogd toezicht lopen ze minder risico. We hopen dat de wolf opnieuw kan heropleven in Limburg.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

Het bestaan van de welpjes volledig geheimhouden was volgens minister Demir niet haalbaar.  “Eenmaal de welpjes het nest verlaten zou het toch beginnen op te vallen.  Door het bekend te maken kunnen we ook meteen oproepen om het rustig te houden in het gebied en niet te proberen de wolven te vinden.” 

Enkele maanden geleden voerde Zuhal Demir al nieuwe veiligheidsmaatregelen in voor de wolven in Limburg. Zo zijn er jachtvrije zones ingericht, en is er een verhoogd toezicht door natuurinspecteurs en Natuur & Bos. Ook het beschermingsstatuut van de wolf is sterk aangescherpt. “Zo lopen ze steeds minder risico. We hopen dat de wolf opnieuw kan heropleven in Limburg."

Meest gelezen