© Helaine Weide

Zwalm maait vroeger dan gewoonlijk bermen van wandelpaden: " Afstand tussen wandelaars moet gegarandeerd blijven" 

Zwalm is vroeger dan gewoonlijk begonnen met het maaien van de bermen langs de drukke wandelpaden. Eigenlijk mag er pas gemaaid worden vanaf 15 juni, want vroeger maaien zorgt voor schade aan de natuur. De gemeente wil dat dit vroeger gebeurt om de veiligheid van de wandelaars te garanderen. "Ze moeten op voldoende afstand van elkaar kunnen wandelen", klinkt het. 

Door de coronacrisis en het mooie weer waren er veel meer wandelaars op pad in eigen streek. Vaak waren er op de wandelpaden in Zwalm zoveel mensen dat de nodige veiligheidsafstand tussen de wandelaars er niet meer was. "En daar moesten we iets aan doen", zegt burgemeester Eric De Vriendt (CD&V Plus). 

Bermdecreet

"Er kan van het bermdecreet worden afgeweken als er een duidelijke motivatie is en hier ging het om de veiligheid van de wandelaars", aldus de burgemeester. " We zagen dat wandelaars die elkaar kruisten geen 1,5 meter afstand konden houden, dus hebben we de bermen langs de wandelpaden vroeger gemaaid. Nu kan iedereen weer veilig van zijn wandeling genieten. Het gaat wel alleen om de bermen langs de wandelpaden. Er is niet overal gemaaid. We maaien bijvoorbeeld niet langs de hellingen."

" Blijf genieten van de streek, maar geniet op een afstand van elkaar"

Natuur en Bos wil liever dat er zo weinig mogelijk te vroeg gemaaid wordt.  "Maar dit is een zeer gemotiveerde uitzondering", zegt Jelle De Wilde van het Agentschap. " De gemeente heeft al twee jaar een bermbeheerplan en houdt zich strict aan de regels. Het gaat hier om de veiligheid van de wandelaars en om kleinschalige gebieden, zoals de bermen langs de wandelpaden en fietspaden. Het is niet de bedoeling dat er gemaaid wordt langs de grote wegen. "

kasto80

Meest gelezen