Aardappel-drive-in in Bertem: "Helft van de opbrengst gaat naar corona-onderzoek"

Al eens gehoord van een aardappel-drive-in? Waarschijnlijk niet. Maar in Bertem opent Linda Putseys vrijdag de eerste. Door de coronacrisis bleef ze zitten met maar liefst een half miljoen kilo aardappelen en vielen al haar inkomsten zo goed als weg. De helft van de opbrengst gaat naar onderzoek van het coronavirus.

Bij Linda Putseys van Bertem Natuur kan je elke vrijdag en zaterdag tussen 9 en 17u aardappelen afhalen. De opbrengst gaat voor een deel naar haar bedrijf en het andere is bestemd voor het onderzoek naar het coronavirus, want ook de familie van de eigenares is slachtoffer geworden van het virus: "Je komt aangereden en je kan kiezen voor 10 of 25 kilogram. Je hoeft zelf niet uit te stappen, het geld drop je in een doos, en wij laden je koffer met aardappelen."

We hopen op voldoende regen, anders wordt het nieuw seizoen weer rampzalig

Linda Putseys

De telers van aardappelen hebben het niet onder de markt, want de oogst heeft erg te lijden gehad onder de droogte van de voorbije jaren en ook dit jaar ziet het er niet goed uit: "We hebben de laatste drie jaar veel last gehad van de droogte, ook nu weer. Dat is al het derde jaar na elkaar dat we zwaar in de problemen zitten. We hopen met het geld een nieuw seizoen te kunnen starten. En dat we voldoende regen gaan krijgen, anders vrezen we dat het nieuwe seizoen ook weer rampzalig zal worden", zegt Putseys.

Linda Putseys

Meest gelezen