Brugge en Oostende bezoeken ouderen die telefonisch niet bereikbaar zijn: "We willen niet dat ouderen sterven en pas weken later ontdekt worden" 

In Brugge zijn, sinds het uitbreken van de coranacrisis, alle 85-plussers opgebeld door de stad om te vragen hoe ze het stellen. In totaal gaat het om 3.700 mensen. Zo'n 600 mensen konden ze niet bereiken en daar zijn ze op bezoek geweest.

"Op die manier willen we eenzame senioren uit hun isolement halen en proberen te voorkomen dat hen iets overkomt", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). "Heel wat organisaties hebben huisbezoeken gedaan om noodsituaties te herkennen en er iets aan te doen. We willen niet dat ouderen in hun woning sterven en pas later ontdekt worden. Dat moeten we vermijden."

Oostende

Ook de sociale verhuurmaatschappijen hebben massaal contact gehouden met hun meest kwestbare huurders: oudere mensen die alleen wonen. Zo belde de verhuurmaatschappij de Gelukkige Haard in Oostende alle 70-plussers op. "Wie we niet aan de lijn kregen, zullen we vanaf deze week bezoeken", zegt directrice Sarah Casteur. "Door het coronavirus is de zorg aan huis tot een minimum herleid. Dat brengt natuurlijk met zich mee dat er voor verschillende mensen niets meer van sociale contacten is geweest. Ik heb nog geen weet van mensen die thuis overleden zijn, maar dat houdt ons wel bezig. We moeten dat absoluut vermijden."

Meest gelezen