Videospeler inladen...

Corona maakt gameverslaving sneller duidelijk: "Het is plots heel zichtbaar geworden"

Door de coronacrisis spenderen jongeren meer tijd aan gamen dan ze anders doen, omdat de school en veel andere activiteiten grotendeels zijn weggevallen. Doordat ook de ouders vaak thuis zijn, kunnen jongeren die problematisch veel gamen dat volgens experts minder makkelijk verbergen. "Het is belangrijk om als ouder een oogje in het zeil te houden", zegt expert gameverslaving Dimitri Das aan VRT NWS.

Eerst en vooral misschien dit: De meeste jongeren (en ook veel volwassenen trouwens) gamen. Bij slechts een kleine minderheid levert dat problemen op. "Niet het aantal uren dat je gamet is problematisch, maar wel de plaats die het inneemt in je leven", zegt Katleen Peleman van het Vlaams expertise­centrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) daarover.  "Wat wordt er allemaal opzijgeschoven voor het gamen?"

Dimitri Das is expert gameverslaving. Hij begeleidt gezinnen met jongeren die problematisch veel gamen. "Ik hoor nu meer ongeruste ouders", zegt hij. "Er was altijd wel iets aan de hand met het gamen, maar nu ze door corona altijd thuis zijn, worden de ouders er ook echt mee geconfronteerd. Zo zien ze ook hoeveel tijd effectief naar het gamen gaat."

Niet het aantal uren dat je gamet is problematisch, maar wel de plaats die het inneemt in je leven

Vanaf wanneer is gamen risicovol? "Wanneer iemand er erg veel mee bezig is én er nadelen zijn op verschillende vlakken, dan loopt een jongere risico op een probleem", zegt Das. "Maar die mensen functioneren nog. Het is pas wanneer veel zaken in het leven lange tijd onder druk komen te staan, dat het echt problematisch wordt. Dan zien we ook zaken zoals schooluitval bijvoorbeeld."

Lees verder onder de foto:

Dat het nu veel zichtbaarder is dan anders, heeft ook voordelen, zegt Das. "Het kan hierdoor misschien net bespreekbaar gemaakt worden binnen het gezin", zegt hij. "Gezinsleden kunnen zo van elkaar leren. Enerzijds kan de jongere misschien erkenning krijgen voor het gamen. Anderzijds krijgt hij of zij misschien inzicht in de bezorgdheden van de rest van het gezin."

Bewaak vooral dat je jongere na corona alles terug oppikt wat hij of zij daarvoor ook deed

Door corona worden veel jongeren nu richting het gamen geduwd. "Er is nu geen jeugdbeweging, er zijn nu geen feestjes", benadrukt Peleman. "Als jongeren nu veel gamen moet je je als ouder nog niet meteen grote zorgen maken." Al kunnen ouders volgens haar wel helpen door zoveel mogelijk structuur te bewaren: samen eten, gaan wandelen, stuur ze naar de winkel zodat ze buiten komen.

"Bewaak vooral dat je jongere na corona alles terug oppikt wat hij of zij daarvoor ook deed", zegt Peleman. "Dat die terug afstand neemt van de virtuele wereld." Das is het daar mee eens. "Nu de maatregelen wat versoepeld worden, is er een kans om iets anders te doen", zegt hij. "Hou vooral als ouder de vinger aan de pols om zo snel mogelijk in te grijpen indien nodig."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen