Gpoint Studio

Crisiscentrum verduidelijkt richtlijnen: familie en vrienden mogen helpen verhuizen, zonnebanken mogen open

Het Crisiscentrum heeft de lijst met veelgestelde vragen over de coronamaatregelen opnieuw aangepast. Enkele richtlijnen werden verduidelijkt. Zo mogen zonnebanken sinds maandag opnieuw de deuren openen. Studenten mogen dan weer gaan blokken in de bib. En ook voor wie binnenkort gaat verhuizen is er goed nieuws, want je mag daar vrienden of familie voor inschakelen.

Morgen wordt er in de Veiligheidsraad een beslissing verwacht over de schoonheidssalons en wellnesscentra, maar de zonnebanken die mochten maandag wel al opnieuw open. Dat blijkt uit de FAQ van het Crisiscentrum. 

Zonnebanken staan niet in de lijst van contactberoepen die nog niet open mogen. Er mag wel maar 1 persoon per cabine zonnen en die cabine moet na elk gebruik gedesinfecteerd worden. 

Ook zonder de coronacrisis geldt er al een strenge wetgeving voor uitbaters van zonnebanken, klink het bij de federale overheidsdienst Economie. Bij het begin van een reeks zonnebankbezoeken is er een persoonlijk contact voorzien om bijvoorbeeld het huidtype van de klant te bepalen, maar voor de rest is er bij een zonnebankbezoek weinig contact. Veel zonnecentra zijn geautomatiseerd. 

Mondmaskers aanbevolen tijdens het verhuizen

Ook de regels rond verhuizen werden verduidelijkt. Alle verhuizingen zijn sinds maandag toegestaan. Dat kan zowel met als zonder een verhuisfirma. Wie het zonder firma doet, mag opnieuw vrienden en familie optrommelen om een handje te helpen.

"Als alle maatregelen zoals social distancing toegepast worden, kunnen vrienden en familie helpen", verduidelijkt een woordvoerder van het Crisiscentrum. "Ook mondmaskers worden aanbevolen."

Studenten kunnen blokken in openbare ruimtes

Studenten die niet thuis of in onderwijsinstellingen kunnen studeren, mogen weer in openbare ruimtes blokken. Die zogenoemde "silent places" mogen van de Nationale Veiligheidsraad opnieuw georganiseerd worden als de regels rond social distancing gerespecteerd worden.

Studenten zullen wel een afspraak moeten maken om naar zulke "silent places" te gaan, schrijft het Crisiscentrum op de website. In openbare bibliotheken moet er ook toezicht zijn op de studenten door toezichthouders en personeel.

Meest gelezen