Videospeler inladen...

Bedrijven vrezen tweede volledige lockdown: "Dát overleven we niet, het wordt een bloedbad"

De bedrijven zijn bang dat een tweede lockdown hen helemaal zal wegspoelen. Dat blijkt onder meer uit een bevraging van werkgeversorganisatie Voka bij haar leden. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) probeert ondertussen een nieuwe, algemene lockdown tegen te houden. Want dat zou "een bloedbad" worden. Vanavond probeert het Eén-reportagemagazine "Pano" de economische gevolgen van de coronacrisis in kaart te brengen.  

"De vraag is niet of er een tweede piek komt, maar wanneer. En hoe groot die zal zijn." Dat zegt Erika Vlieghe, de voorzitter van de exitgroep, vanavond in het reportagemagazine "Pano". Of er een tweede lockdown komt, is een andere vraag. Maar de bedrijven houden er in elk geval ernstig rekening mee.

Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka bij 800 van zijn leden. Ongeveer een kwart van de bevraagde bedrijven zegt dat hun bedrijf zo'n tweede algemene lockdown niet overleeft. "Nu is het zaak om het virus lam te leggen, en niet de economie", zegt Voka-topman Hans Maertens op het VRT-radionieuws. Dat ziet hij het liefst verlopen via testen en contactopsporing, niet door nog een lockdown. 

AFP or licensors

Bloedbad

Ook bij het VBO zit de schrik er goed in. Het becijferde eerder al dat de economische schade - zonder extra maatregelen van de regering - wel eens tot 25 miljard euro kan oplopen. Bij een tweede algemene lockdown ziet het Verbond van Belgische Ondernemingen 5 tot 10 procent van de bedrijven failliet gaan. 

Grijp drastisch in bij lokale opstoot

VBO-topman Pieter Timmermans

VBO-topman Pieter Timmermans is vrij fors over die eventuele tweede lockdown. "Dat moeten we te allen prijze vermijden. Dat zou enorme gevolgen hebben. We mogen dat niet meer doen. Als het nog tot een lockdown komt, moeten we dat meer gericht doen: drastisch ingrijpen bij een lokale opstoot, maar geen volledige lockdown meer."

Een kwart is tegen de maatregelen

In de Voka-bevraging valt op dat een meerderheid van de leden zich kan vinden in de coronamaatregelen die de overheid tot nog toe aan de bedrijven oplegde. Een kwart kant zich er tegen. Volgens Maertens bevinden die zich vooral in die sectoren die nog dicht blijven: toerisme, horeca of evenementen. 

Niet of, maar wanneer

De vraag is hoe realistisch het scenario van een tweede lockdown is. Daarover zegt Erika Vlieghe, voorzitster van de exitgroep, vanavond in "Pano" dat die gerust "in maten en soorten" kan verlopen. "We moeten daarom niet alles sluiten, maar misschien wel een deel. Maar laat ons hopen dat dat niet nodig is en dat we er met lokale maatregelen of het reduceren van sociale contacten ook komen."

Een tweede lockdown kan in maten en gewichten verlopen

Erika Vlieghe, voorzitter corona-expertengroep

Het reportagemagazine gaat op zoek naar de impact van COVID-19 op werken en ondernemen. Die uppercut of mokerslag leidt niet enkel tot omzetverlies, maar ook tot veel frustraties en gevoelens van onmacht. De komende maanden wordt een "survival of the fittest". Ann Dirckx, die een kledingszaak uitbaat in Heist-op-den-Berg, schat haar eigen kans op financieel overleven in op fiftyfifty. 

(lees voort onder de video) 

Videospeler inladen...

De hakbijlmethode

Soms is de kritiek hard. Bijvoorbeeld van Bernard Thiers, de topman van vloerenfabrikant Unilin (met onder meer Quickstep in de portefeuille). Hij spreekt van een "hakbijlmethode" en zegt dat er te weinig is geluisterd naar de stem van de economie. Unilin verloor in de maand april alleen al 100 miljoen euro omzet, en verwacht dat de negatieve effecten nog vele maanden zullen doorwerken.

(lees voort onder de video) 

Videospeler inladen...

In Plopsaland in De Panne, dat nog altijd niet mag heropenen, zijn de voorbereidingen ondertussen volop aan de gang. Het draaiboek wordt er elke dag aangepast, maar zeker is wel dat het anders wordt. Zo zal de populaire attractie "de boomstammetjes" elke keer opnieuw ontsmet worden en mogen (in de zomer) geen gezinnen meer gemengd worden in een boomstammetje.

BEKIJK hier de plannen van Plopsaland:

Videospeler inladen...

"Pano", vanavond op Eén omstreeks 20u45

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen