Videospeler inladen...

CEO Brussels Airlines vertrouwt op redding luchtvaartmaatschappij: "Moederbedrijf Lufthansa gelooft in ons" 

Moederbedrijf Lufthansa gelooft sterk in Brussels Airlines en steunt het herstructureringsplan dat de luchtvaartmaatschappij heeft voorgesteld. Dat zegt CEO Dieter Vranckx van Brussels Airlines in "Terzake". Nochtans is het lang niet zeker dat Lufthansa en de Belgische overheid een akkoord vinden over de staatssteun die Brussels Airlines nodig heeft om te overleven. De liberale vakbond denkt alvast het aantal (naakte) ontslagen te kunnen beperken.

1.000 jobs, 10 toestellen en 24 bestemmingen minder: zo leest het herstructureringsplan dat de directie van Brussels Airlines deze ochtend aan de ondernemingsraad heeft voorgesteld in een notendop. Tegelijk vraagt de luchtvaartmaatschappij 290 miljoen euro staatssteun aan de Belgische overheid om te kunnen overleven. Die overheid wil dan wel aandeelhouder worden en daar knelt het schoentje: moederbedrijf Lufthansa moet zijn goedkeuring geven, maar is niet happig op zo'n nauwe betrokkenheid van premier Sophie Wilmès (MR) en co.

Toch toont CEO Dieter Vranckx van Brussels Airlines zich optimistisch dat een akkoord uit de bus zal komen. "Drie elementen zijn belangrijk opdat Brussels Airlines kan overleven", zegt hij in "Terzake". "De ondernemingsraad moet het herstructureringsplan goedkeuren, de overheid moet steun verlenen en ook de aandeelhouder (lees: Lufthansa, red.) moet dat doen. Die elementen komen op een bepaald moment samen en zijn voorwaardelijk."

Bekijk hier het gesprek met Dieter Vranckx in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

In de wandelgangen is te horen dat de gesprekken tussen de Belgische overheid en Brussels Airlines over de 290 miljoen euro staatsteun vrij vlot verlopen. Die tussen de Belgische overheid en Lufthansa om die steun goed te keuren zouden dan weer bijzonder stroef verlopen, maar daarover wil Vranckx zich niet uitspreken.

Ook op een scenario waarbij de drie betrokken partijen geen akkoord kunnen vinden en Brussels Airlines dus geen 290 miljoen euro staatsteun krijgt, wil hij niet ingaan. "Ik denk altijd positief. Lufthansa gelooft sterk in Brussels Airlines. Het heeft de hub (knooppunt, red.) in Brussel bevestigd, net als het feit dat wij daar ons basis hebben, dat we die gaan uitbouwen en dat we deel uitmaken van het luchtvaartsysteem in België."

"Lufthansa is bereid onze herstructurering te ondersteunen", gaat hij voort. "Het gelooft in de toekomst van Brussels Airlines, een geherstructureerd Brussels Airlines dat sterker, winstgevend en structureel competitief uit de crisis kan komen als het dit plan uitvoert. De aandeelhouder is bereid het plan zijn volle steun te verlenen."

Naakte ontslagen

Hoeveel van de 1.000 ontslagen naakte ontslagen zullen zijn, kan of wil Vranckx niet zeggen. "Als verantwoordelijke werkgever is het voor ons belangrijk om de discussie met de ondernemingsraad op gang te brengen. We zijn ervan overtuigd dat we instrumenten hebben om het aantal naakte ontslagen te beperken."

Filip Lemberechts van de liberale vakbond ACLVB is ervan overtuigd dat dit aantal uiteindelijk lager zal liggen. "Het is duidelijk dat de impact over het gehele bedrijf zal verspreid zijn", zegt hij op zijn beurt in "Terzake" na een digitale vergadering vanavond. "We hebben vandaag een mooie kijk gekregen op alternatieven die het mogelijk moeten maken om dat forse cijfer van 1.000 ontslagen met ettelijke honderden naar beneden te krijgen."

Lemberechts ziet verschillende mogelijkheden. "Voor het grondpersoneel hadden we eerder al een vrijwillig vertrekplan onderhandeld. We hebben ook gesproken over tijdelijk minder werken. Brugpensioen en ook pensioen kunnen een mogelijke oplossing zijn."

De mensen die nu (nog) aan het werk zijn, hebben volgens Lemberechts eveneens grote zorgen. "Ze zijn nu al een aantal weken werkloos. Voor hen is dat financieel niet eenvoudig. De looninlevering die aan verschillende categorieën personeel wordt gevraagd, komt aan. Ze voelen dat hard in hun portemonnee."

Bekijk hieronder het gesprek met Filip Lemberechts in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen