De man waar je geen vat op krijgt: Elon Musk.

Toch Tesla-fabriek heropenen, eigen aandeel doen kelderen en zoonlief X Æ A-12 noemen, is Elon Musk gek of geniaal?

"Dan arresteren ze me maar." Met die woorden heeft Elon Musk, de flamboyante topman van autobouwer Tesla, gereageerd op de heropening van zijn fabriek in Californië. Die heropstart gaat regelrecht in tegen een verbod van de lokale overheid. De typische "je m'en fous"-houding van Musk dook de afgelopen weken regelmatig op. Eerst twitterde hij zijn eigen Tesla-aandeel de dieperik in en plots was er de geboorte van zijn kind-met-onuitspreekbare-naam. Elon Musk: is hij gek of geniaal?

Elon Musk laat deze ochtend opnieuw van zich horen. De topman van Tesla heeft zijn fabriek in Californië heropgestart, tegen een verbod van de lokale overheid in. Die had in maart beslist dat de autofabriek geen essentiële dienst leverde en dus moest de vestiging op 23 maart de deuren sluiten. 

Musk had al een paar keer zijn ongenoegen geuit over de - volgens hem - te strenge lockdownregels in Californië die hij ronduit "fascistisch" noemt en dreigde zelfs zijn fabriek gewoon te verhuizen. De parking van de fabriek staat momenteel vol en trucks rijden er af en aan. "Ik zal zelf aanwezig zijn", tweette hij gisteren. "Als jullie iemand moeten arresteren, laat het dan mij alleen zijn."

Musk heeft wel de steun van de burgemeester in Fremont. "Er spelen economische belangen", legt Amerika-correspondent Björn Soenens aan onze redactie uit. In de Teslafabriek in Californië werken immers 10.000 werknemers.

"Maar critici stellen dat dollars boven alles worden gezet. Wagens komen vóór de veiligheid van arbeiders. Arbeiders, die in anonieme verklaringen zeggen dat de veiligheidsmaatregelen niet worden nageleefd. Ze werken allemaal lekker dicht op elkaar, wel met mondmasker op", vertelt Soenens. Hij vermoedt dat de politie niet tussenbeide zal komen. "Er was al sprake van dat er vanaf 18 mei een coronaversoepeling zou komen."

Er spelen economische belangen
correspondent Björn Soenens
De parking van Tesla in Fremont staat blijkbaar opnieuw vol.

Het blufpokerhuwelijk van Musk met Tesla

Roel Verrycken, economisch journalist bij de krant De Tijd, legt in "De wereld vandaag" op Radio 1 uit waarom zowat alles wat Musk zegt wereldnieuws wordt. "Musk is het bekendst als CEO van Tesla en van SpaceX, dat raketten maakt, dat zijn twee blitse producten. Hij was de man achter het online betaalplatform Paypal dat hij verkocht voor véél geld (anderhalf miljard, red.) aan eBay. Hij verschaft werk aan verscheidene duizenden mensen. Hij loopt graag en veelvuldig in de schijnwerpers", schetst Verrycken de excentrieke topman.

Autobouwer Tesla doet het ook goed, althans op papier toch. "Het aandeel scheert zeer hoge toppen. Tesla is momenteel meer waard dan General Motors, Ford en Fiat Chrysler samen, automakers die al een eeuw bezig zijn. Het is wel zo dat Tesla het elk kwartaal moeilijk heeft om zijn productiedoelstellingen te halen. Ze moeten telkens een spurtje trekken. En niet onbelangrijk: Tesla heeft nog geen enkel jaar afgesloten met winst." De schuld van Musk?

Begin deze maand twitterde hij nog zijn eigen Tesla-aandeel de dieperik in. "Het blijft een bizarre tweet (zie hieronder). Te meer omdat Musk geen salaris ontvangt. Zijn loon is verbonden aan de prestaties van het aandeel. Ook zijn er veel beleggers die short gaan, die gokken op een dalend Tesla-aandeel, waarop Musk dan woest reageert maar hij ze eigenlijk zo in de kaart speelt", zegt Verrycken daarover. "Musk zegt de gekste dingen op Twitter. Hij deelt er zijn hersenspinsels rechtstreeks met zijn miljoenen volgers."

Als Musk zoekt naar een vestiging, dan zoekt hij eigenlijk naar de fiscaal voordeligste plek

Roel Verrycken, journalist bij De Tijd

Zoals vele zakenlui speelt Musk blufpoker. Dat leidt Verrycken nogmaals af uit de recente dreiging van Musk om zijn autofabriek weg te halen uit de Amerikaanse staat Californië. "Tesla heeft twee fabrieken in het westen van de VS, eentje in Californië en eentje in Nevada, dat is op een paar uur rijden van elkaar. Musk zou eventueel zijn autofabriek naar Nevada verhuizen waar nu de batterijen worden gebouwd. Maar een fabriek verhuis je niet zomaar van de ene op de andere dag. Musk staat erom bekend om locaties tegen elkaar uit te spelen. Als hij een productievestiging zoekt, zoekt hij eigenlijk naar de fiscaal voordeligste. Hij heeft dat trouwens in Europa ook geprobeerd."

BEKIJK hier een portret uit 2018 van de opkomende Elon Musk:

Videospeler inladen...

Over zeven zonen en woordspelletjes

Musks zogenaamde fratsen trekt hij evengoed door in zijn privéleven. Vorige week maakte hij "plots" de geboorte bekend van een zoon. Tot de verbazing van het grote publiek zijn zevende kind al, want over zijn privéleven is niet bijster veel geweten. Behalve de geruchten die circuleerden dat Musk met actrice Angelina Jolie romantische afspraakjes had.

Musk trouwde drie keer en deelt met schrijfster Justine Wilson zes zonen: Nevada - een jongetje dat na tien weken stierf - de tweeling Griffin en Xavier en de drieling Damian, Saxon en Kai. De Canadese zangeres Grimes beviel vorige week van een andere zoon die zij en Musk eerst de naam X Æ A-12 wensten te geven. Een aparte naam of wellicht een woordspel, én waarbij de vraag rijst of de letter- en cijfercombinatie wettelijk toegelaten zal worden. 

(lees voort onder tweet)

Hij verzet alleszins bakens mede dankzij zijn persoonlijkheid

Roel Verrycken, journalist bij De Tijd

"Het is niet de eerste keer dat Musk een woordspel kiest. Van Tesla zijn drie modellen op de markt: 3, S en X. Wellicht een van zijn fratsen", weet Verrycken die besluit dat Musk zowel een gek als genie is.

"Een genie is een definitie die moeilijk vast te pinnen valt. Musk verzet alleszins bakens en stelt onwaarschijnlijke doelen, en mede dankzij zijn overtuigingskracht en persoonlijkheid slaagt hij er ook in om mensen zover te krijgen dat ze die doelen halen. Denk maar aan wagens elektrisch maken en raketten richting de ruimte sturen. Maar zijn uitspraken brengen hem in moeilijkheden. Welke persoonlijkheidstrekken het gaan halen, zal de toekomst uitwijzen." 

Meest gelezen