© 2015 Thanasis Zovoilis

Geraardsbergen organiseert tijdens de coronatijd derde belronde naar 80- plussers: "We zijn bang onze familie lang niet te zien"

Geraardsbergen is voor de derde keer al tijdens de coronacrisis gestart met een belronde naar alle 80-plussers. In de stad wonen ongeveer duizend 80-plussers nog thuis. Uit de gesprekken blijkt dat de senioren zich vaak eenzaam voelen en bezorgd zijn om hun familie lang te moeten missen. 

Geraardsbergen is samen met Sint-Truiden de enige Vlaamse stad met een schepen tegen eenzaamheid.  De stad heeft zich geëngageerd om er alles aan te doen mensen uit hun isolement te halen en te helpen waar het kan. Bij het begin van de coronacrisis heeft de stad gebeld naar de duizend 80-plussers die nog thuis wonen. Uit die eerste gesprekken bleek dat de senioren niet zozeer nood hadden aan praktische hulp, maar ze voelden zich vooral erg alleen en eenzaam. 

Nood aan een goeie babbel

Na de eerste belronde, volgde een tweede belronde. "De nood aan een tweede belronde was erg groot", zegt schepen Kristin Vangeyte (Open VLD). "Daaruit bleek opnieuw dat vooral een goed gesprek belangrijk is. Sommige gesprekken duren een uur. De gesprekken zijn goed voorbereid door onze medewerkers, ze werken met een vragenlijst. Maar vaak was de vragenlijst niet voldoende en was een langer gesprek wenselijk.". Na de tweede belronde, bleek ook dat er toch nog mensen waren die nood hadden aan een derde gesprek. "Uiteraard hebben we die mensen opnieuw gecontacteerd en opnieuw bleek echt dat de mensen zich nog meer eenzaam voelen in coronatijden. Ze waren bezorgd over hun gezondheid, maar ook waren ze bang dat ze hun familie lange tijd niet meer zouden zien. Ook een dagelijks koffietje gaan drinken mocht niet meer, want iedereen moest binnen blijven en dat weegt door". "We voelen dat de gesprekken goed hebben gedaan. De senioren hebben een telefoonnummer gekregen waar ze ons altijd kunnen bellen, zelfs na de derde ronde", zegt de schepen nog.  De stad heeft ook plannen om de 75-plussers te contacteren en te horen hoe het met hen gaat. 

Andere initiatieven tegen eenzaamheid

Geraardsbergen is vorig jaar al gestart met verschillende projecten tegen eenzaamheid. Zo is er een buddysysteem. Dat betekent dat elke inwoner van Geraardsbergen zich kan opgeven als vrijwilliger en zo in contact kan komen met iemand die (soms) eenzaam is. En er is ook 'Roadtrip van de Mattentaart'. Mensen van de stad trekken, samen met een mattentaartbakker en vrijwilligers, naar woonzorgcentra, wijken, cafés... Daar organiseren ze een grote mattentaartproeverij waar iedereen uit de wijde omgeving op uitgenodigd wordt. En er komen campagnes in alle 16 deelgemeenten om mensen beter in te lichten over eenzaamheid. Wat is het? Hoe merk je het op? Wat kan je er eventueel zelf aan doen? Op die manier hoopt de stad dat ze de problemen vroeger in kaart kan brengen.  Geraardsbergen legt de nadruk in de eerste plaats op eenzaamheid bij ouderen maar geeft toe dat het probleem ook bij jongeren groeit. 

kasto80

Meest gelezen