Opnieuw hinder van processierupsen vanaf volgende week

In de provincie Antwerpen komen al heel wat meldingen binnen van mensen die processierupsen gespot hebben. De rupsen zitten nu al samen gegroepeerd en zullen vanaf volgende week hun brandharen verliezen. Verwacht wordt dat er evenveel of meer rupsen zullen zijn dan vorig jaar. Er zijn ook meer wandelaars en fietsers in deze coronatijden en daarom is de provincie Antwerpen al vroeger dan vorig jaar in actie geschoten om de beestjes te bestrijden. 

"We krijgen nu al veel meldingen binnen van mensen die de rupsen zien zitten", zegt Kathleen Verstraete,  provinciaal expert. Vorig jaar ondervonden 67 van de 77 gemeenten, steden en districten in de provincie Antwerpen grote hinder door de rupsen. 

Allergische reactie

"Nu hebben de rupsen nog maar brandharen op één segment, maar vanaf volgende week belanden ze in een nieuwe fase en zitten de brandharen op hun hele lichaam. Dan start de echte hinder voor wie in hun buurt komt. De haren die rondvliegen, veroorzaken vooral veel jeuk. In het begin had ik er niet zoveel last van," vertelt Kathleen Verstraete, " maar het bouwt zich op in je lichaam. Nu heb ik zelfs al onmiddellijk last als ik nog maar dicht bij zo'n rups kom".

Er zijn voorlopig nog niet genoeg aannemers gevonden om de verwachte aantallen te kunnen bestrijden

Kathleen Verstraete, provinciaal expert processierupsen

Met de coronacrisis gaan meer mensen op pad om de wandel- en fietspaden in hun eigen buurt te verkennen. "Dat is onze grote bezorgdheid," zegt Kathleen Verstraete, "we willen die plaatsen zeker vrijmaken van rupsen. Er zijn voorlopig nog niet genoeg aannemers gevonden om de verwachte aantallen te kunnen bestrijden, en het overleg met de brandweer en civiele bescherming loopt nog". 

Meer rupsen?

In augustus vorig jaar hebben veel vlinders eitjes kunnen leggen en de nieuwe vlinders hadden ook ideaal weer om uit te vliegen. Dus wordt verwacht dat de rupsen zich mogelijk nog op nieuwe plaatsen gevestigd hebben. 

De provincie bereidt zich ook voor op de komst van de dennenprocessierups.  Die is verwant aan de eikenprocessierups maar leeft in dennen. Ze is voorlopig nog niet gesignaleerd in ons land, maar komt al wel voor in buurlanden. "Ik verwacht ze binnen een paar jaar bij ons," zegt Kathleen Verstraete, "en dat is vooral voor de Kempen slecht nieuws". 

Meest gelezen