AFP or licensors

Italiaanse politie pakt 91 leden "historische" maffiaclans op: "Coronacrisis schept gunstige context voor maffia"

De Italiaanse politie heeft 91 mensen opgepakt die banden hebben met twee "historische" Siciliaanse maffiaclans. Ze worden ervan verdacht de catastrofale economische  gevolgen van de coronapandemie aan te grijpen om hun macht en invloed te verstevigen. "De coronacrisis is voor de maffia-organisaties een bijzonder gunstige context voor een comeback op hun oorspronkelijke actieterrein, maar ook daarbuiten", zegt een rechter uit Palermo die bij de grootschalige antimaffia-operatie betrokken was. 

De antimaffia-operatie had twee "historische" clans van de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia, in het vizier, die van de Ferrantes en de Fontana's. Volgens Tommaso Buscetta, wiens leven als eerste "pentito" of spijtoptant onlangs nog werd verfilmd, was de familie Fontana een van de gevaarlijkste clans van het eiland.

Angelo, Giovanni en Gaetano Fontana, de drie broers aan het hoofd van de clan hebben Sicilië al geruime tijd geruild voor zakenstad Milaan, maar zijn tegelijk stevig verankerd gebleven in hun thuisstad Palermo.

In Milaan wassen ze het geld wit dat ze verdienen met drugtrafiek, afpersing en illegale aanbestedingen door te infiltreren in allerhande bedrijven. Zo bleken ze erg aanwezig bij de handel in luxehorloges en koffie.

Een van hun stromannen, die vandaag werd opgepakt, bleek een voormalige deelnemer aan "Il grande fratello" de Italiaanse versie van de reality tv-show "Big Brother". Samen met hem werden dus nog 90 anderen opgepakt. Handlangers maar ook de kopstukken zelf. 

Maffia ruikt haar kans

De clans worden ervan verdacht de coronacrisis aan te grijpen om hun macht en invloed te verstevigen. "De Cosa Nostra was klaar om de economische nood ten gevolge van de lockdown te misbruiken", zegt magistraat Piergiorgio Morosini in Palermo. "De context is bijzonder gunstig voor een comeback van deze criminele organisatie op haar oorspronkelijke terrein, maar niet alleen daar."

De voorbije weken werd al herhaaldelijk gewaarschuwd dat de maffia garen spint bij de coronacrisis. Niet ongewoon: de maffia gedijt gewoonlijk bij crises. Nu Italië ook economisch zeer zwaar te lijden heeft onder de coronacrisis, ruiken de grote maffia-organisaties (de Siciliaanse Cosa Nostra, de Camorra rond Napels en de 'Ndrangheta uit Calabrië) hun kans. Zij zien een moment om ondernemingen in moeilijkheden over te nemen en zo nog meer te infiltreren de in legale economie. 

Tegelijk treden de maffiabendes nu al op de voorgrond in de armere wijken van Napels of Palermo, waar mensen door de coronacrisis zonder inkomen zijn gevallen. Lokale maffiosi werpen zich op als weldoeners door de boodschappen te betalen van gezinnen die dat zelf niet meer kunnen. Op die manier bindt ze mensen aan zich, en recruteert ze geleidelijk nieuwe leden.

Meest gelezen