Foto: stad Tienen
CC-BY 2.5 - Vrij gebruik mits bronvermelding

Museum Het Toreke in Tienen blijft dicht: "Voldoende afstand houden in vroeger cellencomplex niet mogelijk" 

Museum Het Toreke in Tienen zal vanaf maandag sowieso niet opengaan, ook niet als de Veiligheidsraad straks beslist dat musea weer open mogen gaan.  Het Toreke is de voormalige stadsgevangenis en werd na restauratie in 1978 ingericht als museum. Maar door  de kleine ruimtes in het museum is het niet mogelijk om open te gaan. 

Vandaag beslist de veiligheidsraad of musea in ons land opnieuw open mogen. Als dat mag zullen er bepaalde maatregelen opgelegd worden waaraan de musea zich moeten houden.  Zo zal er een parcours uitgestippeld moeten  worden waarlangs de bezoekers mogen lopen. En moet er voldoende ruimte zijn om te bewegen. "Voor ons is dat gewoon niet haalbaar", zegt Lutgart Vrancken, conservator van de erfgoedsite in Tienen. "Wij kunnen ons niet houden aan het stappenplan dat door de museumwereld wordt opgelegd."

In het museum is het onmogelijk om 1,5 meter afstand van elkaar te houden 

Lutgart Vrancken, Conservator Erfgoedsite Tienen

Het museum het Toreke was sowieso tot eind mei gesloten,  een beslissing van het stadsbestuur aan het begin van de coronacrisis. Maar ook vanaf 1 juni ziet Lutgart Vrancken geen mogelijkheid tot heropening. "In het Toreke, de voormalige stadsgevangenis, kunnen wij de 1,5 meter afstand die gerespecteerd moet worden, niet garanderen. Het Toreke bestaat allemaal uit kleine ruimtes en zelfs een parcours opleggen is onmogelijk.  Intussen bekijken we wel of we in de zomer een alternatief kunstparcours buiten kunnen organiseren." 

Meest gelezen