Iconische Kodaksite in Koningslo wordt duurzame en groene woonwijk met 220 energieneutrale woningen

De historische Kodaksite in Koningslo bij Vilvoorde krijgt een nieuwe bestemming. Vastgoedontwikkelaar Acasa hoopt, als alle vergunningen rond zijn, eind dit jaar nog te beginnen met de bouw van 220 energieneutrale woningen.

Zo'n 25 jaar geleden stond de Kodak fabriek op die site. De iconische geel-oranje fotorolletjes voor analoge camera's werden in Koningslo geproduceerd.  Ook  bedrijven als Caterpillar, ISS en Lyreco namen er hun intrek, maar vandaag staan die  bedrijfsgebouwen zo goed als leeg. 

Vastgoedmakelaar Acasa wil er nu 220 energieneutrale woningen plaatsen; goed voor zo'n 58 eengezinswoningen en 162 appartementen. Auto’s verdwijnen voor 90 procent ondergronds en op de vrijgekomen plaats komt er een groene long van bijna twee hectare groot. Dat is door de stad vastgelegd in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Groenloo. Maar het meest indrukwekkende van de site is dat de nieuwe woonwijk quasi waterneutraal zal zijn. Dat wil zeggen dat het regenwater optimaal op de site zal infiltreren. En dat is opvallend want vandaag zijn er over heel Vlaanderen maar drie vergelijkbare sites.

Lees verder onder de foto

Verschillende delen van de gebouwen worden nu nog verhuurd, maar daarvoor wordt naar een oplossing gezocht, zegt Timothy Jacob van Acasa: "Er is hier op de site bijvoorbeeld een lokale fitness waar ze samen met de uitbater kijken voor een heroriëntatie. We vangen ook tijdelijk sportactiviteiten op van de school "De Puzzel" omdat de stad Vilvoorde daar een nieuw sport- en cultuurcentrum aan het bouwen is."

Meest gelezen