Google Streetview

Basisschool De Leertrommel in Opwijk opent pas maandag en enkel voor zesde leerjaar: "Wij zijn nog niet klaar"

De Opwijkse vrije basisschool De Leertrommel kan pas volgende maandag opnieuw open gaan. De heropening geldt ook alleen voor het zesde leerjaar. De school is naar eigen zeggen nog niet klaar. Alle scholen mogen vanaf vrijdag weer lesgeven aan het eerste, tweede en zesde leerjaar als er voldoende lokalen, leerkrachten en hygiënisch materiaal beschikbaar zijn.

Nu vrijdag gaan de meeste scholen in het basisonderwijs opnieuw open, na de gedwongen sluiting als gevolg van de coronacrisis. Maar ondanks de intensieve voorbereiding zal dat niet voor alle scholen lukken. Eén op de vijf scholen geeft aan dat ze pas later kunnen openen en soms voor een beperkter aantal klassen dan toegelaten. Zo stelt basisschool De Leertrommel uit Opwijk de heropening uit tot maandag. Die heropening zal voorlopig ook alleen gelden voor het zesde leerjaar.

Risico-analyse

"Wij kunnen vrijdag niet in veilige omstandigheden starten", stelt directrice Katleen Van Lemmens. "Uitrusting die besteld was, is nog niet geleverd, zoals mobiele wastafels bijvoorbeeld. We hebben ook lang moeten wachten op richtlijnen over de noodopvang. Uit de risico-analyse bleek dan ook dat we er niet klaar voor waren."

Alleen het zesde leerjaar

"We hebben ook gekozen voor een gefaseerde aanpak", licht de directrice toe. "We beginnen maandag met het zesde leerjaar en de noodopvang voor de andere kinderen. Als dat goed werkt, voegen we daar het eerste leerjaar aan toe. Als ook dat lukt mag ook het tweede leerjaar starten." 

Noodopvang

Tegelijk met de lessen moet de school ook noodopvang organiseren. "Dat doen we tijdens de schooluren," vertelt Van Lemmens. "Het aantal leerlingen dat we moeten opvangen gaat in stijgende lijn. We verwachten op dat vlak wel meer problemen in juni, als nog meer mensen opnieuw moeten gaan werken. Stel dat we daarnaast ook nog bijkomende klassen moeten opstarten, dan voorspel ik grote problemen. Want volgens de huidige veiligheidsvoorschriften lukt dat gewoon niet", waarschuwt de directrice. 

Meest gelezen