Let op met online informatie over corona, in eenvoudige taal

Wablieft, de organisatie die zich inzet voor helder taalgebruik, heeft op zijn website alle informatie gebundeld over het coronavirus, in eenvoudige en heldere woorden. Omdat ook VRT NWS het belangrijk vindt dat alle informatie toegankelijk is voor iedereen, nemen we de belangrijkste artikels over. Hier kan je lezen waarom je moet opletten voor valse informatie over het coronavirus.

Op websites en op sociale media kan je veel fake news lezen. Fake news of nep-nieuws is leugens verspreiden. Verspreiders van fake news willen de mening van mensen veranderen of leugens verspreiden. Soms willen ze mensen bedriegen. En dat lukt best in een crisis. Mensen geloven snel wat ze lezen. Dat gebeurt nu ook met het coronavirus.

VRT NWS en Wablieft willen fake news stoppen. VRT NWS doet dat in journaals op televisie, op de radio en op de website vrtnws.be. Journalisten kijken berichten na. Ze doen een ‘check’. Kloppen de berichten wel?

Wil je weten hoe het zit met:

  • Kale mannen met een baard worden sneller ziek door het corona-virus?

Of

  • Honden kunnen het nieuwe corona-virus ruiken?

Deze vragen en nog vele anderen krijgen hier een antwoord, in eenvoudige taal: https://www.wablieft.be/nl/krant/binnenland/let-op-met-online-info-over-corona

Meest gelezen