Donald Trump (links) en Mike Pence (recht). Archieffoto.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Liveblog - Vicepresident Pence houdt afstand van president Trump in de VS, Lufhansa-topman komt naar Brussel

In de VS houdt vicepresident Mike Pence enkele dagen afstand van president Donald Trump nadat zijn perswoordvoerder positief op het coronavirus heeft getest. Bij ons zit minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) vrijdag samen met CEO Carsten Spohr van Lufthansa, het moederbedrijf van Brussels Airlines. Daar is vandaag een herstructureringsplan aangekondigd waarbij 1.000 banen zijn bedreigd. CEO Dieter Vranckx van Brussels Airlines blijft hoopvol en denkt dat de maatschappij gered zal worden. Volg alle updates over de coronacrisis in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Amerikaanse vicepresident Mike Pence houdt afstand van president Donald Trump

In de VS blijft vicepresident Mike Pence enkele dagen uit de buurt van president Donald Trump nadat zijn perswoordvoerder positief op het coronavirus heeft getest. Dat zegt woordvoerder Kayleigh McEnany van het Witte Huis.

Pence bleef vandaag al weg van de persconferentie van Trump in de rozentuin van het Witte Huis. Zaterdag was hij evenmin aanwezig op een vergadering van hooggeplaatste figuren uit het leger en de nationale veiligheidsdiensten.

"De vicepresident heeft de keuze gemaakt om enkele dagen afstand te houden", zei McEnany. Ze zei ook nog dat het aan Pence zelf is om te beslissen wanneer hij weer toenadering zoekt.

Minister Alexander De Croo (Open VLD): "We willen eerst duidelijkheid van Lufthansa"

Volgens minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) is nog niet beslist of de Belgische regering steun zal geven aan luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. "We willen eerst duidelijkheid", zegt De Croo in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Brussels Airlines kondigde vandaag aan dat er 1.000 van de 4.000 banen geschrapt gaan worden. Ze gaat immers minder vliegtuigen inzetten en op minder bestemmingen vliegen. 

"We willen duidelijkheid over twee zaken. Ten eerste: hoe lopen de onderhandelingen van moedermaatschappij Lufthansa met de Duitse overheid? Lufthansa vraagt aan de Duitse overheid een heel grote tussenkomst. We moeten duidelijkheid krijgen over de overlevingskansen van de moedermaatschappij, anders heeft het geen zin om aan werknemers hier in Brussel een inspanning te vragen."

"Een tweede element waar we duidelijkheid over willen is: wat is het toekomstperspectief van Brussels Airlines hier in Brussel na de Covid-crisis?"

Lees meer in dit artikel:

Meer mensen gestorven in Engeland en Wales dan gedacht

In Engeland en Wales zijn veel meer mensen gestorven aan de gevolgen het coronavirus dan blijkt uit de officiële cijfers. De voorbije twee maanden zijn in de zorgcentra opvallend veel ouderen gestorven. Het persagentschap Reuters zegt dat er zo'n twintigduizend overlijdens meer zijn dan normaal. Officieel zijn er in het Verenigd Koninkrijk ruim 32.000 slachtoffers van corona, dat is al de zwaarste balans in heel Europa. Maar in werkelijkheid zouden het er mogelijk wel vijftigduizend kunnen zijn.

Vrees om versoepeling coronabeleid drukt Wall Street in het rood

De aandelenbeurzen in New York zijn duidelijk lager gesloten. Beleggers op Wall Street kijken naar de versoepeling van coronamaatregelen in de Verenigde Staten en vrezen voor een nieuwe besmettingsgolf.

Uitspraken van de Amerikaanse topdeskundige voor besmettelijke ziektes Anthony Fauci voor de Senaat deden het sentiment geen goed. Hij waarschuwde voor het te snel heropenen van het land omdat hij bij een overhaaste terugkeer naar het normale leven zeer ernstige gevolgen vreest zoals nieuwe corona-uitbraken. Daarnaast verwerken beleggers onder meer bedrijfsresultaten.

De Dow-Jonesindex sloot 1,9 procent lager op 23.764,78 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 2,1 procent lager gezet op 2870,12 punten en techbeurs Nasdaq daalde eveneens 2,1 procent, tot 9002,55 punten.

Besmettingsgraad in Duitsland daalt weer

De besmettingsgraad van het coronavirus is in Duitsland weer gezakt tot onder de 1, zo hebben Duitse media bericht. Volgens het gezaghebbende Robert Koch-Institut (RKI) daalde het cijfer in een dag tijd van 1.07 tot 0.94. Dat betekent dat iemand met corona gemiddeld minder dan één ander iemand besmet, waardoor het virus terrein verliest en uiteindelijk stopt. Gemiddeld besmetten 100 Duitse coronapatiënten nu 94 anderen. Het aantal nieuwe infecties in het land neemt dus af. Het RKI hoopt dat het cijfer blijft dalen en verwacht momenteel ook "geen nieuwe stijgende trend."

Aantal tests daalde voorbije dagen tot 11.000 per dag in België

Tussen 9 en 12 mei werden gemiddeld zo'n 11.000 coronatests geanalyseerd in België. Dat aantal ligt lager dan de voorgaande dagen, maar dat komt door "het weekendeffect" en "het lager aantal patiënten in de ziekenhuizen met COVID-19-symptomen", zo meldt minister Philippe De Backer (Open VLD).

Met gemiddeld 11.000 tests in de klinische labo's en het federale platform lag het testvolume de voorbije dagen duidelijk lager dan in de voorgaande dagen, toen er gemiddeld bijna 20.000 tests per dag werden uitgevoerd. "We zouden tot 45.000 testen per dag kunnen uitvoeren, maar we hopen dat we die capaciteit niet moeten bereiken", aldus de mededeling van De Backer.

Meer dan 4,2 miljoen vastgestelde besmettingen en meer dan 290.000 doden wereldwijd

Wereldwijd zijn over 187 landen en territoria 4.238.703 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, terwijl er 290.269 aan zijn bezweken. Bijna 1,5 miljoen patiënten genazen, zo blijkt vanavond om 21.45 uur uit de interactieve kaart van de vermaarde Johns Hopkins-universiteit. De Verenigde Staten blijven afgetekend het zwaarst getroffen, maar kennen ook het meeste aantal genezingen.

In de VS zijn 1.358.000 mensen geïnfecteerd geraakt. Daarna komen op verre afstand Rusland met 232.243 besmettingen, Groot-Brittannië 227.736, Spanje 227.436 en Italië met 221.216 infecties. België is vijftiende met 53.779 besmettingen.

Het virus heeft volgens het dashboard van Johns Hopkins in de VS al aan 81.650 mensen het leven gekost. Er zijn 32.769 dodelijke slachtoffers in Groot-Brittannië, 30.911 in Italië, 26.994 in Frankrijk en 26.744 in Spanje. In deze lijst staat België zevende met 8.761 sterfgevallen.

Wereldwijd zijn 1.481.314 mensen genezen geraakt, met bovenaan de VS waar 232.733 patiënten de longziekte te boven zijn gekomen. België is twintigste met 13.732 genezingen.

Provinciaal onderwijs raadt examens af

Scholen uit het provinciaal onderwijs krijgen het advies om tot 30 juni te blijven lesgeven, en geen examens te laten afleggen. Dat meldt onderwijskoepel Provinciaal Onderwijs Vlaanderen. Het provinciaal onderwijs in Vlaanderen telt meer dan 16.000 leerlingen verspreid over 26 secundaire scholen. Die scholen krijgen het advies om in de eerste vijf jaren van het secundair onderwijs dit jaar geen examens af te leggen, maar te blijven lesgeven tot 30 juni. "Het is een advies, uiteindelijk beslissen de scholen. Examens zijn maar een momentopname. We adviseren om zo lang mogelijk les te geven, en alles mee te nemen in het voordeel van de jongeren", aldus pedagogisch adviseur Heidi Verlinden. 

De leerlingen van het zesde middelbaar uit het ASO, TSO en KSO zullen wel examens afleggen, in voorbereiding van het hoger onderwijs. Voor de leerlingen van de laatste jaren beroepsonderwijs geldt dat niet.

Meest gelezen