© 2012 Alexey Sizov

Luchtballonvaarder Kris Houtmeyers wil van de grond: "Ik heb twee nieuwe ballonnen waar ik nog niet mee heb gevaren"

Ballonvaarders mogen weer solovaarten doen of vaarten in het kader van een opleiding. Passagiersvluchten mogen vanwege de social distancing nog niet doorgaan. Dat is een streep door de rekening van de beroepsballonvaarders, want zij hebben geen recht op een hinderpremie.

De ballonvaarders mogen weer van de grond. Ze mogen opnieuw opleidingen geven en solo of met iemand van de eigen bubbel varen. “Oefen- of examenvluchten zijn dus toegestaan. Het is vooral voor de opleidingen dat de nieuwe regels zijn ingevoerd,” zegt Kris Houtmeyers van Step Inn Balloons uit Molenstede bij Diest. 

Afstand in de mand

Passagiersvaarten zullen dus nog moeten wachten. In een ballonvaartmand is het natuurlijk niet gemakkelijk om anderhalve meter afstand te bewaren. “Zolang we de social distancing moeten handhaven kunnen we niks doen. We hebben al gedacht aan mondmaskers en schermen, maar het moet ook leuk en gezellig blijven natuurlijk.”

Met zo'n goed voorjaar doet het pijn om aan de grond te blijven. Op mezelf doe ik geen vaarten. 

Kris Houtmeyers

Veel ballonvaarders zien hun inkomen nu aan zich voorbij gaan. “We worden als sector in een hoekje geduwd, want we hebben geen recht op de hinderpremie. Het enige waar ik nu nog inkomsten uit haal is het onderhoud van luchtballonnen.” 

Als klap op de vuurpijl heeft Kris net twee nieuwe ballonnen gekocht. “Het is twee jaar geleden dat we nog zo’n goed voorjaar gehad hebben. Het doet enorm veel pijn om op de grond moeten blijven. En op mezelf doe ik geen vaarten. Ik hoop dat ik snel mijn nieuwe ballonnen kan laten zien boven Limburg.”

Ronnie Lenaers

Meest gelezen