M Leuven opent meteen de deuren met nieuwe tentoonstelling: "Een historisch toeval" 

De voorbije twee maanden was het stil in M Leuven. Het museum was zich net aan het opmaken voor de opening van de nieuwe tentoonstelling "Rodin, Meunier & Minne" toen de deuren, door de opmars van het coronavirus, verplicht moesten sluiten. "Nu zijn we klaar voor een heropening en kunnen we meteen een nieuwe tentoonstelling aanbieden." 

Volledig tegen zijn natuur in kon M Leuven de voorbije twee maanden geen bezoekers meer ontvangen. Nu de veiligheidsraad het licht op groen heeft gezet voor een heropening van de musea zijn ze er bij M volledig klaar voor. "We kijken met veel plezier uit naar de heropening", vertelt museumdirecteur Peter Bary. "Het is tijd dat mensen opnieuw naar musea kunnen gaan, ook al zal het bezoek misschien iets anders verlopen dan voorheen." 

Voldoende afstand houden in een museum is een evidentie, dat zijn mensen gewoon 

Peter Bary, directeur M Leuven

Zo zullen bezoekers een aangeduid parcours moeten volgen, mogen ze niet in groep komen, maar individueel en worden ze aangemoedigd om online een tijdstip te reserveren. "Daarnaast gelden natuurlijk ook de algemene regels zoals het voldoende afstand houden van elkaar, al is dat bijna een evidentie in een museum." 

Vrijwilligers boven 65 jaar niet aan het werk

Toch zal de werking van het museum enige aanpassing vragen. Heel wat vrijwilligers van het museum zijn 65-plussers en behoren tijdens deze coronacrisis tot de risicogroep. "We kunnen bij M een beroep doen op zowat  150 vrijwilligers en dat zijn inderdaad vaak gepensioneerden, die nu tot de risicogroep behoren. Daarom starten we op dit moment nog niet met onze vrijwilligerswerking. En dat heeft sowieso een impact op de werking. "Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat sommige prenten op een professionele manier kunnen worden ingescand, zij stellen ook de collecties in de bibliotheek op punt. Dus op bepaalde punten zullen we wat achterstand hebben." 

Bij onze heropening kunnen we meteen de tentoonstelling "Rodin, Meunier & Minne aan ons publiek presenteren en dat is een historisch toeval 

Peter Bary, directeur M Leuven

Opmerkelijk bij M is dat de heropening van het museum samenvalt met de opening van de expositie rond beeldhouwers Auguste Rodin, Constantin Meunier en George Minne. "We hebben het museum moeten sluiten op het moment dat we de laatste hand aan het leggen waren aan de  tentoonstelling", verduidelijkt Bary. "De tentoonstelling was echt bijna klaar, alleen het licht moest nog geïnstalleerd worden. Dat zijn we nu in orde aan het brengen. Maar dat alles heeft dus als gevolg dat we maandag niet alleen de deuren mogen openen, maar we kunnen meteen ook een nieuwe tentoonstelling presenteren aan het publiek. Dat is wel een historisch toeval." 

Meest gelezen