Radio 2

Burgemeester en ex-burgemeester Boortmeerbeek zwaar in de clinch: "Ze is een dictator"

Oud-burgemeester en huidig eerste schepen van Boortmeerbeek Michel Baert (Open VLD) neemt ontslag uit de partijfractie van zijn gemeente. Baert kan naar eigen zeggen niet meer samenwerken met het team rond huidig burgemeester en partijgenote Karin Derua. "Ik voel mij geviseerd. De nieuwe burgemeester is een dictator, ze duldt geen tegenspraak", aldus Baert.

Baert kondigde gisteravond op de gemeenteraad aan dat hij uit de fractie van Open VLD stapt en voortaan als onafhankelijke zal zetelen. "Ik vind het heel jammer. In de gemeenteraad ben ik misschien de blauwste liberaal die er tussen zit. Maar als liberaal moet je je eigen mening mogen blijven zeggen en dat is nu bijna onmogelijk geworden", vindt de schepen. Volgens Baert besliste het gemeentebestuur onlangs om hem geen bureau meer te geven op het gemeentehuis. "Ik maak er al meer dan 30 jaar een punt van om mensen die mijn hulp nodig hebben op het gemeentehuis te ontvangen. En plots wordt dat afgenomen. Op die manier kan ik niet functioneren zoals het hoort."

Verklikt bij de politie

Eind april kreeg Michel Baert samen met twee collega-leden van de Nationale Strijdersbond van België (NSB) een coronaboete in de bus. Het drietal legde op 19 april bloemen neer aan het herdenkingsmonument van Transport XX, een jodentransport dat vanuit de Dossinkazerne in Mechelen naar Auschwitz vertrok.

"We hebben ons toen aan alle afstandsregels gehouden en er was niemand anders bij. We hebben de politie toen nergens gezien, maar toch kregen we nadien een boete in de bus. Iemand heeft mij verklikt, ja." Baert noemt geen namen, maar voor hem staat het incident wel in verband met de spanningen binnen de Open VLD-fractie. "Ik heb meer dan vermoedens dat dat er iets mee te maken heeft."

Geen oppositie voeren

Baert blijft als onafhankelijke in het schepencollege zetelen. Hij is niet van plan om vanaf nu harde oppositie te voeren tegen zijn ex-collega's. "De meerderheid hoeft niet bang te zijn, het is de bedoeling dat ik met hen zal blijven meestemmen. Enkel als er dingen zijn waar ik me echt niet in kan vinden, zal ik mijn eigen mening volgen."

Burgemeester Derua wil voorlopig nog niet reageren op de beschuldigingen. Ze wil eerst overleggen met haar partijgenoten en belooft later de pers te woord te zullen staan.

Meest gelezen