Videospeler inladen...

Mysterieuze ziekte treft egels: “En ze doen het sowieso al niet goed bij ons”

In het dierenopvangcentrum SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen komen heel wat egels binnen die een mysterieuze ziekte hebben. De diertjes hebben zweertjes, abcessen en opgezwollen poten, heel wat dieren overleven de ziekte niet. Het dierenopvangcentrum roept mensen op om zieke egels zeker binnen te brengen zodat ze verzorgd kunnen worden. “Ik vrees dat de populatie egels sterk zal afnemen”, zegt dierenarts Sören Decraene.

Zelfs tijdens de coronacrisis blijft het dierenopvangcentrum in Geraardsbergen open. Mensen kunnen gevonden dieren achterlaten in een soort vondelingenschuif. Zo werden al 70 zieke egels binnengebracht.

Onbekende ziekte

“De laatste twee maanden zien we egels met dezelfde symptomen, wonden op en rond het hoofd, gezwollen poten en zweertjes”, legt dierenarts Sören Decraene uit. “Door de warmte leggen vliegen eitjes in die wonden en daar komen dan maden uit. De egels zijn zodanig verzwakt dat ze vaak sterven.”

Herbekijk hieronder de journaalreportage (lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

In het opvangcentrum weten ze niet welke ziekte de egels hebben. “We moeten zeker uitzoeken hoe die ziekte veroorzaakt wordt. Is het een bacterie, een schimmel of komt het via teken? We weten het nog niet.” Wat we wel duidelijk is, is dat het niet het coronavirus is: “Dat geeft andere symptomen.”

Niet alleen in Geraardsbergen

De ziekte komt niet alleen voor in Geraardsbergen, ook andere opvangcentra en Natuurpunt zien vaker zieke egels. “Er zijn nu meer mensen thuis dus we krijgen ook meer meldingen van egels of andere dieren”, zegt Annelies Jacobs van Natuurpunt. “We weten niet of het een reeds bekende of nieuwe ziekte is, maar het is net nu belangrijk dat de egels sterk zijn. Ze komen net uit hun winterslaap en zoeken een partner, daar hebben ze energie voor nodig.”

Breng zieke egels binnen, zo kunnen we ze verzorgen

Sören Decraene, dierenarts bij SOS Wilde Dieren

Het dierenopvangcentrum vraagt nu om zieke egels zeker binnen te brengen zodat ze meer kans hebben om te overleven. “De egel is al een beetje op de sukkel in Vlaanderen omdat vele tuinen afgesloten zijn. We geven de diertjes antibiotica maar de egels die te ziek zijn euthanaseren we, ze verdienen het niet om zo af te zien.

Hoe herken je een zieke egel?

“Egels zijn heel schuwe dieren, als je een egel overdag ziet midden in je gazon is dat al een teken dat er iets mis is”, zegt Annelies Jacbos van Natuurpunt. “Je brengt zieke egels best naar een opvangcentrum in de buurt.”

SOS Wilde Dieren
kasto80

Meest gelezen