Videospeler inladen...

N-VA en PS aan één tafel? "We zijn het wederzijds beu dat we elkaar het leven zuur maken"

N-VA-voorzitter Bart De Wever is het ermee eens dat de PS en zijn eigen partij moeten blijven proberen om samen in een federale regering te stappen, hoe moeilijk het ook is. Hij zei dat tijdens de boekvoorstelling van "Het DNA van Vlaanderen" van Wetstraatjournalist Ivan De Vadder en communicatie-expert Jan Callebaut.

Alleen als je mee aan de knoppen draait, kan je successen boeken. Bart De Wever (N-VA) onderschrijft een van de conclusies uit het boek van De Vadder en Callebaut. Evident is dat niet, want een eerdere poging in maart om samen met PS-voorzitter Paul Magnette aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, is op niets uitgedraaid. 

Er moet verantwoordelijkheid worden opgenomen. Punt

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Hoewel De Wever dat op zijn zachtst gezegd betreurt, is hij alle hoop nog niet verloren. "Er moet verantwoordelijkheid worden opgenomen. Punt." Hij pleit ervoor om "condities te creëren" waarin dat mogelijk is, "misschien met afspraken om de tijd te benutten om deftig over de toekomst te praten."

"We zijn het wederzijds beu dat we elkaar het leven zuur maken", aldus De Wever. ""Als we daarvoor een oplossing zouden kunnen vinden, kunnen we daar sterker uit komen." De N-VA-voorzitter is naar eigen zeggen "niet van inzicht veranderd" na de mislukte doorbraakpoging van midden maart. 

Wij gijzelen elkaar de dood in

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Maar er blijft veel lood in de schoenen zitten. "Wij gijzelen elkaar de dood in", aldus Bart De Wever. De oplossing volgens hem? Confederalisme, al voegt hij eraan toe te beseffen dat hij daarvoor geen meerderheid vindt. Een progressieve regering zonder de N-VA dan maar? Weinig waarschijnlijk, volgens De Wever. Nieuwe verkiezingen dan maar? "Niet te organiseren." Dan toch maar het "kreupele paard"  van Wilmès wat langer laten draven?

Het moge duidelijk zijn: hoewel hij de deur van de onderhandelingen nog altijd niet dichtgooit, lijkt Bart De Wever weinig geloof te hechten aan de slaagkansen van gesprekken met de PS. De paardenmolen van de federale formatie zal wellicht nog even blijven draaien. 

Bekijk hieronder de volledige boekvoorstelling:

Videospeler inladen...

Meest gelezen