Ook in coronatijden moet je studiekeuze maken: UHasselt zet in op online infodag

Terwijl de zesdejaars nog niet helemaal weten hoe ze het schooljaar zullen afmaken, en of er nog examens volgen, zijn velen onder hen toch al bezig met hun studiekeuze. Normaal gezien schuimen ze rond deze tijd de infodagen van universiteiten en hogescholen af. Maar dat loopt nu even anders.

Bij de UHasselt proberen ze toekomstige studenten zo goed als het kan online te helpen. Er is een speciale pagina met filmpjes van docenten, studenten en alle mogelijke informatie die kan helpen met de studiekeuze. Elke faculteit heeft er zijn eigen virtuele ‘stand’. Live meevolgen en chatten kan ook op de online infodag, zegt Sarah Timmermans: "Heel veel toekomstige studenten doen een beroep op de info die permanent online staat, maar op de online infodagen kan je ook echt live sessies volgen en meteen je vragen stellen. Dat biedt toch nog een meerwaarde als je met vragen zit."

Geen chatbots

Een studiekeuze blijft belangrijk, alleen kunnen jongeren de sfeer van een onderwijsinstelling nu niet opsnuiven. En dat is een nadeel voor een universiteit die inzet op nabijheid. “We proberen het zo makkelijk mogelijk te maken om vragen te stellen, dus zijn we ook permanent aanwezig op allerlei kanalen om jongeren te helpen met hun studiekeuze. Soms zijn ze zelfs verbaasd dat ze echt met mensen van vlees en bloed aan het chatten zijn, maar eens die eerste drempel weg is, stellen ze honderduit hun vragen. Het is niet hetzelfde als een persoonlijk gesprek en persoonlijke gastvrijheid, maar we proberen zeker hetzelfde gevoel mee te geven.”

Inschrijvingen

Welke invloed de coronacrisis op de inschrijvingen gaat hebben, is koffiedik kijken. Afstand en je fysiek verplaatsen speelt geen rol bij digitale infodagen, dus is de horizon voor de jongeren wat groter. Maar even goed zou het kunnen dat ze liever kiezen voor een opleiding in de buurt, omdat het ook moeilijker is om een kot te zoeken in de huidige omstandigheden. Sarah Timmermans wil de onzekerheid nuanceren: “Een kot zoeken kan je nog de hele zomer. Op de meeste plaatsen is er geen kotschaarste. Het is beter om een goede studiekeuze te maken die echt bij je past, en dan de rest te bekijken.”

Meest gelezen