Oudste vrouw van Spanje (113) overleeft coronavirus: "Voel me goed, buiten enkele kwaaltjes"

In Spanje is een 113-jarige vrouw genezen verklaard van de ziekte COVID-19, veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. María Branyas is niet zomaar een vrouw, ze is de oudste vrouw van Spanje. En nu dus ook de oudste genezen coronapatiënt in Spanje en mogelijk wereldwijd.

Dat het nieuwe coronavirus en de door het virus veroorzaakte ziekte COVID-19 soms onvoorspelbaar zijn, is nog maar eens bewezen. De ziekte is voornamelijk dodelijk voor oudere mensen, maar een Spaanse vrouw van 113 is toch hersteld van een besmetting. María Branyas wordt bovendien als de oudste vrouw van Spanje beschouwd.

Nu is ze dus ook de oudste Spanjaard die COVID-19 heeft overleefd. En mogelijk ook de oudste genezen coronapatiënt ter wereld. Eerder werden in andere landen al eeuwelingen genezen verklaard, zoals in het Verenigd Koninkrijk en ook in ons land. Maar María Branyas zou met haar 113 jaar wel eens de oudste van allemaal kunnen zijn. (De tekst gaat voort onder de tweet.)

Milde symptomen

Branyas woont al 20 jaar in een bejaardentehuis in Olot, in Catalonië. Verschillende andere bewoners zijn daar al aan de ziekte overleden. Branyas zelf liep de ziekte vorige maand op, maar met milde symptomen. "María had enkel last van een urineweginfectie en wat koorts", verduidelijkte de communicatiemanager van het bejaardentehuis. "Achteraf bleek haar coronatest toch positief te zijn."

Branyas bleef tijdens de periode dat ze besmet was, al die tijd op haar kamer. Enkel een goed beschermde medewerker van het tehuis mocht de kamer binnenkomen. Die isolatie verschilde echter niet zoveel van haar gewone leven de laatste jaren, maar de vrouw voelde zich wel "verveeld en angstig", vertelde haar dochter Rosa aan de Spaanse krant El País. De laatste dag dat ze haar familie had gezien, was op 4 maart, haar 113e verjaardag. Sindsdien was er enkel nog telefonisch contact. Intussen is Branyas opnieuw in goede gezondheid en testte ze vorige week negatief op het virus. "Ik voel me goed, al heb ik wel enkele kwaaltjes die iedereen kan hebben", vertelde ze in een interview aan El País.

Tbc

María Branyas werd in 1907 geboren in San Francisco, in de Verenigde Staten, waar haar vader op dat moment aan het werk was. Na in San Francisco en New Orleans gewoond te hebben, keerde ze in 1915 per schip naar Spanje terug, waar ze op verschillende plaatsen in Catalonië heeft gewoond. Tijdens die zeereis stierf haar vader aan tuberculose (tbc). Zijn lichaam werd in zee gegooid.

De voorbije 113 jaar overleefde ze de Spaanse griep, de Eerste Wereldoorlog en de Spaanse burgeroorlog. Naar eigen zeggen heeft ze haar hoge leeftijd te danken aan heel wat geluk met haar gezondheid. Volgens haar dochter is Branyas' mentale gezondheid vandaag de dag nog steeds vrij goed, maar ziet en hoort ze niet zo goed meer.

Meest gelezen