Radio 2

Politierechtbanken en vredegerechten in Vlaams-Brabant gaan pas op 18 mei open 

De politierechtbanken en vredegerechten in Vlaams-Brabant heropenen later dan in de rest van Vlaanderen. De voorbereidingen om de zittingen veilig te laten verlopen nemen meer tijd in beslag. 

In Vlaanderen gingen de politierechtbanken en vredegerechten gisteren weer open, behalve in Vlaams-Brabant. Daar vraagt de voorbereiding van de zalen meer tijd. 

Streefdatum 18 mei

"Er is op zich niks mis met de datum van 18 mei", zegt Cindy Van Dijck, politierechter in Leuven. "Die dag was de richtdatum die het College van Hoven en Rechtbanken aan het hele juridische landschap heeft gegeven. Wie kon, mocht vroeger starten. Maar voor ons in Vlaams-Brabant was dat niet haalbaar", stelt ze. 

Doe het zelf

"We hebben bijvoorbeeld nog niet alle veiligheidsmateriaal ontvangen", licht Van Dijck toe. "Plexischermen, mondmaskers, handschoenen... het zijn zaken waar we vaak zelf naar op zoek moesten. Bovendien is het arrondissement Leuven vrij klein. We hebben geen massa's personeel om alles in orde te brengen."  

Aangepaste zittingen

De zittingen zullen vanaf 18 mei heel anders verlopen. "We zorgen voor aangepaste wachtruimten. Voorts beperken we tijdens een zitting het aantal aanwezigen in de zaal. En documenten kunnen alleen overhandigd worden als men handschoenen draagt", vertelt Van Dijck. De politierechter onderstreept ook dat het gerecht tijdens deze coronacrisis nooit gesloten was. "De griffie is op een aangepaste, veilige manier blijven doorwerken. De burgerlijke zaken zijn schriftelijk afgewerkt. Strafzaken hebben we wel moeten uitstellen. Die worden hernomen vanaf juni. In september hopen we weer op volle kracht te kunnen werken om alle achterstand in te halen." 

Meest gelezen