AFP or licensors

"Red onze zomer": Europese Volkspartij lanceert eisenpakket voor toerisme, morgen stelt Commissie plan voor

Morgen presenteert de Europese Commissie een plan om geleidelijk opnieuw vakantiereizen mogelijk te maken in de Europese Unie. De Europese Volkspartij, de grootste politieke familie in Europa, eist dat de grenzen weer opengaan, en presenteerde zelf  al een zespuntenplan met als titel "Red onze zomer".  

Economie of gezondheid?

Kunnen we nog op reis gaan deze zomer? Het is een vraag die veel mensen zich stellen. Zullen we nog toeristen kunnen ontvangen? Die vraag stellen de miljoenen mensen die rechtstreeks of onrechtstreeks werken in de toeristische sector. Die is goed voor 10 procent van het Europese bbp en 12 procent van de werkgelegenheid, en in sommige landen ligt dat percentage nog hoger. Morgen presenteert de Europese Commissie een voorstel om geleidelijk aan, stap voor stap, reizen binnen de Europese Unie weer mogelijk te maken.  Het is een moeilijke evenwichtsoefening: reisbeperkingen zijn ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Door die beperkingen weer af te schaffen, kan het virus zich misschien opnieuw verspreiden. Landen als China en Singapore zagen de voorbije weken nieuwe besmettingen opduiken bij reizigers die China binnenkwamen. 

De  Europese Volkspartij, die de grootste fractie  vormt in het Europees Parlement, publiceerde vanmorgen een eisenpakket met als titel "Save our summer" (Red onze zomer).  Daarin staan zes prioriteiten, die reizen weer mogelijk zouden moeten maken, om zo ook de toeristische industrie en landen die afhankelijk zijn van toerisme te ondersteunen. De herstructurering bij Brussels Airlines bewijst volgens Kris Peeters, Europees parlementslid voor CD&V, de nood aan zo'n plan. 

Videospeler inladen...

Zelfde regels voor heel Europa of niet?

In sommige regio's zijn meer besmettingen dan in andere regio's, elk land of deelstaat heeft ook andere maatregelen, en die worden ook in een verschillend tempo opgeheven. Spanje kondigde vandaag aan dat reizigers die de komende weken aankomen in Spanje eerst 14 dagen in quarantaine moeten. Griekenland pleit er dan weer voor dat alle toeristen kort voor hun afreis getest zouden worden op corona. De Griekse minister van Toerisme sloot in een interview met VRT NWS niet uit dat hij, als er geen Europese oplossing uit de bus zou komen, bilaterale akkoorden zou gaan sluiten met individuele landen. Dit zou er toe kunnen leiden dat Duitsers of Oostenrijkers wel naar Griekenland op vakantie kunnen, en andere Europeanen niet. De EVP verzet zich tegen zulke bilaterale akkoorden, en wil Europese regels die voor iedereen gelden. Ook voor hotels en restaurants zouden overal dezelfde voorzorgsmaatregelen moeten gelden.  

Videospeler inladen...

Geld terug bij annulering, of een waardebon?

En wat wanneer je al een reis geboekt hebt, maar die als gevolg van het coronavirus toch niet kan doorgaan? Consumentenorganisaties vinden dat je dan je geld moet terugkrijgen, zoals het in Europese wetgeving staat. De toeristische industrie wil liever vouchers of waardebonnen geven aan klanten, die ze dan op een later moment kunnen gebruiken. Europees commissaris Didier Reynders, bevoegd voor consumentenzaken, denkt dat er wel een tussenweg bestaat: de keuze laten aan de consument. Kiest hij voor een voucher, dan moet er wel absolute zekerheid zijn dat hij, bij faillissement van de touroperator  bijvoorbeeld, toch zijn geld terugkrijgt. 

Er zijn nog veel vragen, en het plan van de Europese Commissie zal ook geen definitieve antwoorden bevatten. Veel zal afhangen van hoe het virus verder evolueert, en in welke mate de de ministers van Toerisme van de 27 lidstaten in staat zijn om gemeenschappelijke afspraken te maken over reizen. 

Meest gelezen